Santalahden luontopolun pysäköinnille selvitetään vaihtoehtoa

Julkaistu 27.10.2023

Kotkan kaupunki on saanut kuntalaisilta Mussalon Kipparitien kunnosta palautetta, jossa kerrotaan tien olevan huonossa kunnossa. Kipparitien laidalla sijaitsee Santalahden luontopolun pysäköintialue, jonne pääsy on hankaloitunut tien kuoppaisuuden vuoksi.

Kulkutien kunnossapitovastuista kyseisellä asemakaavan mukaisella alueella on sovittu UPM:n kaavoitussopimuksessa ja venesatamaan johtavan kulkuyhteyden osalta venekerhon vuokrasopimuksessa. Sopimusten sanamuodon mukaisen tulkinnan mukaan kulkutien kunnossapidosta vastaavat UPM ja venekerho.

UPM:n omistamalla alueella on toteutumaton loma-asuntokaava. Maankäyttö- ja rakennuslain 86 §:n mukaan kadunpitovelvollisuus alkaa, kun asemakaavan mukaisen toteutuneen maankäytön liikennetarve sitä edellyttää. Koska kaava ei ole toteutunut, ei kadunpitovelvollisuus ole alkanut. Aiemmin kulkutien kunnossapito on hoitunut käyttäjien toimesta.

Osallistuvassa budjetoinnissa vuonna 2021 toteutettiin Kipparitielle lisää pysäköintipaikkoja, jonka yhteydessä kaupunki kunnosti myös tieosuutta. Nämä toimet eivät tuo kaupungille tienpitovelvollisuutta.

Alueen asemakaavan toteutuessa luontopolkujen käyttäjien pysäköintimahdollisuudet tulee ratkaista uudelleen. Koska alueen nykyiset kulkuyhteydet on tarkoitettu vain kiinteistöille ajoa varten, eikä niitä ole rakennettu kestämään runsasta liikennettä, kaupunki on päättänyt selvittää muita mahdollisia ratkaisuja Santalahden luontopolun käyttäjien pysäköintiin siksi aikaa, kunnes alueen asemakaava toteutuu.