Ystävyyskaupunki Lyypekki lahjoittaa 4000 litraa alkoholitonta Glühweinia Kotkalle

Julkaistu 26.09.2023

Jo yli 50 vuoden ajan ystävyyskaupunkeina olleet Kotka ja Lyypekki tiivistävät entisestään suhteitaan. Lyypekki lahjoittaa kotkalaisille peräti 4000 litraa alkoholitonta Glühweinia, jota se kutsuu kaupunkilaiset nauttimaan 2. joulukuuta Kotkan torilla suuressa joulun avaustapahtumassa.
Ensimmäinen erä alkoholitonta Glühweinia nautitaan Kotkassa kuitenkin jo 3. lokakuuta, kun Saksan yhtenäisyyspäivän (Saksan yhdistymisen vuosipäivän) kunniaksi järjestetään juoman koemaistatus kutsuvieraille.

Ajatus Glühweinin toimittamisesta kotkalaisille syntyi viime joulun alla, kun Kotkan delegaatio oli kaupunginjohtaja Esa Sirviön johdolla vierailulla Lyypekissä järjestetyssä joulunavaustapahtumassa. Kotka on perinteisesti lahjoittanut Lyypekin asukkaiden iloksi joulukuusen Holstentor-aukiolle joulutunnelmaa nostattamaan ja vuosi sitten mietittiin, mitä Lyypekki voisi antaa Kotkalle vastalahjaksi.

Kaupunginjohtaja Sirviön ehdotus Glühwein-lahjoituksesta Kotkan asukkaille sai lyypekkiläiset innostumaan ja nyt lahjoituksen toteuttaa Lyypekin saksalaissuomalainen yhdistys Deutsch-Finnische Vereinigung e.V. ja hankkeen rahoittavat yhdessä Lyypekin kaupunki, Suomen-kauppaa tekevät lyypekkiläiset yritykset, muutamat yksityishenkilöt ja saksalaissuomalaisen yhdistyksen hallitus.

Ja Glühwein nimenomaan siksi, että juoma kuuluu perinteisesti saksalaiseen joulunviettoon ja sopii täydellisesti talviseen tunnelmaan. Nyt tätä perinnettä ja tunnelmaa halutaan tuoda Suomeen Kotkan asukkaiden iloksi.