Kotkan kaupunki hakee uusia puistokummeja – tule mukaan pitämään huolta lähiympäristöstä

Julkaistu 20.07.2023

Kotkan kaupunki hakee uusia puistokummeja mukaan pitämään huolta lähiympäristöstä. Puistokummitoiminta on kaupungin organisoimaa kaupungin viheralueilla tapahtuvaa vapaaehtoistoimintaa. Puistokummitoiminnan avulla asukkaat saavat mahdollisuuden vaikuttaa oman lähiympäristönsä viihtyisyyteen ja ympäristöstä huolehtimiseen ulkoillessaan.

Puistokummiksi voi ryhtyä kuka tahansa kotkalainen yksityishenkilö. Myös asukasyhdistykset, koulut, päiväkodit ja yritykset voivat ilmoittautua mukaan. Tehtäväänsä varten puistokummit saavat perehdytyksen, jonka jälkeen voi itse vapaasti valita työaikansa voimavarojen ja käytettävän ajan puitteissa.

Puistokummien työtehtäviä ovat muun muassa roskien kerääminen, erilaiset hoitotyöt puistoissa ja vieraslajien torjuminen. Vapaaehtoinen toimii itselleen sopivissa työtehtävissä itsenäisesti. Kaupunki järjestää lisäksi kaikille avoimia siivous-, vieraslaji ja haravointitalkoita. Kaupunki tarjoaa vapaaehtoisilleen vakuutuksen, huomioliivin, roskapihdit, työhanskat ja roskapusseja.

Puistokummitoiminta lähti vauhdilla käyntiin kesällä 2022 ja kiinnostuneiden määrä yllätti kaupungin positiivisesti. Rekisteröityneitä puistokummeja on jo yli 40. Toiminnasta saatu palaute on ollut kaikista näkökulmista positiivista.

“Viime vuonna kummeille tehdyn palautekyselyn perusteella toiminta on koettu mielekkääksi ja moni puistokummi on saanut siitä lisää iloa ja voimavaroja arkeensa. Toiminnan kautta on löydetty myös uusia ystäviä”, iloitsee viherympäristön osallisuuskoordinaattori Milla Laari.

Tavoitteena asenteisiin vaikuttaminen

Puistokummitoiminnan toivotaan vaikuttavan asukkaiden asenteisiin positiivisesti, jolla olisi vaikutusta alueilla tapahtuvan ilkivallan ja yleiseen roskaamisen vähenemiseen. Puistotoimen työtä helpottaisi paljon, jos roskat löytäisivät tiensä roskiksiin.

”Puutarhureiden käyttämä työaika roskien keräämisen on huolestuttavan korkea ja se on kaikki pois muusta viheralueiden hoitamisesta. Hyvin pienellä asukkaiden asennemuutoksella saataisiin iso muutos aikaiseksi siinä mihin puutarhurit työaikansa käyttävät”, kertoo kaupunginpuutarhuri Mari Nenonen.

Nenonen haluaa muistuttaa, että kaupunkialueet on rakennettu asukkaille ja ilkivalta koituu kaupunkilaisten maksettavaksi.

”Kaupungin puistot ja kaikki viheralueet ovat meidän asukkaiden yhteinen olohuone. Niitä voisi kutsua myöskin kaupunkimme sydämeksi. Me kaikki varmasti arvostamme omaa kotiseutuamme niin paljon, että ylpeydellä esittelemme sitä vieraillemme. Siksi pidän erittäin hyvänä tapana huolehtia alueista yhdessä, eikä rikkoa tai sotkea esimerkiksi tahallaan paikkoja. Alueet on rakennettu käyttämistä varten ja asukkaille, joten ne ovat oikeasti arvokkaita ja niiden tahallaan pilaaminen on hassua toimintaa. Veronmaksajana me jokainen maksamme niiden korjaamisen”, muistuttaa Nenonen.

Puistokummilaisten toiminta ilahduttaa Nenosta suuresti.
“Seuraan ilolla muutaman todella aktiivisen puistokummin sosiaalisen median päivityksiä ja pelkästään ne saavat hymyn huulille. Aivan mielettömän hieno asenne ja tekemisen meininki! Iso kiitos kaikille puistokummeille arvokkaasta työstä, jota teette meidän kaikkien Kotkalaisten viihtyisyyden lisäämiseksi!”

Puistotoimi kouluttaa uusia puistokummeja useamman kerran vuodessa ja kaikki aiheesta kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan toimintaan.

”Moni asukkaamme tekee puistokummin työtä jo nyt, vaikka he eivät virallisesti meidän listoilla olekaan. On aina ilahduttavaa kuulla kansalaisaktiivisuudesta, kun joku kertoo keränneensä lenkkipolkunsa varrella kassillisen roskia. Tätä saa ilman muuta jatkaa. Vaikka kassillisen kerääminen saattaa yksittäisestä ihmisestä tuntua pieneltä asialta, niin me arvostamme tätä työtä hyvin paljon ja sillä on oikeasti myöskin merkitystä kokonaisuuden kannalta”, Nenonen kertoo.

Mukaan puistokummitoimintaan voi ilmoittautua lähettämällä sähköpostia osoitteeseen puistokummi@kotka.fi tai soittamalla numeroon 040 1208697.

Lue lisää puistokummitoiminnasta.