Kotkalle 70 000 euron avustus Karhulan koulukeskuksen taidehankinnalle

Julkaistu 12.06.2023

Taiteen edistämiskeskus myönsi Kotkan kaupungille 70 000 euron suuruisen avustuksen, jonka turvin toteutetaan Karhulan koulukeskuksen ulkopuolelle toteutettava taidehankinta.

”Hankkeen ideana on luoda prosessi, jossa työhön valittavan taiteilijan ja karhulalaisten yhteistyöllä syntyy yhteisöllinen taideteos”, kertoo hankkeen työryhmää vetävä kaavoituspäällikkö Patricia Broas. ”Teoksen kantavaksi teemaksi olemme ajatelleet paikallishistoriaa; Karhulan teollisuusperintöä ja alueen rikasta kulttuuriympäristöä. Ajattelemme, että taidehankkeella tuetaan myös alueen asukkaiden yhteenkuuluvuutta ja ylpeyttä omasta kotiseudusta”, Broas visioi.

Karhulan taidehanke alkaa hankkeeseen valittavan kuraattorin suorittamalla taiteilijahaulla keväällä 2024, ja se päättyy uuden koulukeskuksen käyttöönottoon syksyllä 2027. Päätöksen valittavasta taiteilijasta tekee kuraattorin esityksen pohjalta Kotkan kaupungin julkisen taiteen työryhmä. Teosten lisäksi prosessista valmistetaan julkaisu, joka toimii myös dokumenttina ja tietopakettina hankkeesta.

”Taidehanketta pohjustavissa, 2018–2019 toteutetuissa asukaskyselyissä ja -tilaisuuksissa ydinkeskustan viihtyisyyden lisääminen on ollut karhulalaisten toistuvasti esiin nostama asia”, Patricia Broas taustoittaa.
”Karhulaan toteutettava koulukeskus muuttaa keskustaa monin tavoin, ja haluamme tällä taidehankkeella tukea tätä hyvää kehitystä”, hän kertoo.

Uuden koulukeskuksen rakentamisen tavoiteaikataulu on 2025–2027. Rakentaminen on suunniteltu aloitettavan 2025, ja koulun käyttöönotto syksyllä 2027. Koulukeskuksen kokonaisbudjettiin sisältyy myös koulun sisätiloihin tai sen tontille toteutettavan taideteoksen hankinta. Taidehankkeen kokonaistavoitteena on, että tilattavat kaksi teosta kommunikoivat keskenään niin teemoillaan kuin toteutuksellaan.