Perhevapaat ovat uudistuneet

Julkaistu 30.05.2023

Perhevapaat uudistuivat 1.8.2022

Uudet perhevapaat koskevat perheitä, joissa lapsen laskettu aika oli 4.9.2022 tai sen jälkeen. Adoptiotilanteessa uusia perhevapaita voi pitää perheissä, joissa lapsi otettiin hoitoon aikaisintaan 31.7.2022.

Oikeus varhaiskasvatukseen alkaa sen kuukauden alusta, kun lapsi täyttää 9 kk.

Oikeus samaan varhaiskasvatuspaikkaan säilyy enintään 13 viikon vanhempainvapaasta johtuvan poissaolon ajan. Ajalta ei peritä varhaiskasvatuksen asiakasmaksua, mikäli poissaoloista on ilmoitettu määräaikaan mennessä.

 

Vanhempainvapaasta johtuvien poissaolojen ilmoittaminen

Vanhampainvapaasta johtuvista poissaoloista ilmoitetaan kirjallisesti varhaiskasvatuspaikkaan, päiväkotiin tai perhepäivähoitopaikkaan. Ilmoituslomakkeita saa varhaiskasvatuspaikasta.

 

A. Yli 5 päivää kestävä poissaolo ilmoitetaan viimeistään yhtä (1) kuukautta ennen sen suunniteltua aloittamispäivää.

B. Toistuvat, 1–5 päivää kestävät, poissaolot ilmoitetaan viimeistään yhtä (1) viikkoa ennen ensimmäisen poissaolon suunniteltua alkua.

C. Kertaluonteisesta, enintään 5 päivää kestävästä poissaolosta, ei ole ilmoitusvelvollisuutta ja näin ollen ne eivät myöskään ole asiakasmaksulaissa tarkoitetulla tavalla maksuttomia.

Varhaiskasvatuksen järjestämisen kannalta on myös tarpeellista ilmoittaa vanhempainvapaasta johtuvat poissaolot Edlevoon,  noudattaen varhaiskasvatusaikojen ilmoittamisen aikataulua.

 

Ilmoituksiin liitetään kopio Kelan vanhempainvapaa päätöksestä.

Asiakasmaksua ei peritä ennalta ilmoitetulta ajalta, jolloin lapsi ei ole varhaiskasvatuksessa vanhempainvapaan vuoksi. Tämä toteutetaan käytännössä niin, että kuukausimaksua alennetaan lapsen poissaolopäiviä vastaavasti.   (Laki varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista 1503/2016, 9 §, 14.1.2022)