Ukrainan suurlähettiläs vieraili Kotkassa – keskustelua käytiin mm. ystävyyskaupunkisuhteista

Julkaistu 30.03.2023

Ukrainan suurlähettiläs Olga Dibrova puolisoineen vieraili Kotkassa torstaina 30.3. ja tapasi kaupungin johtoa.

Suurlähettiläs Dibrova keskusteli kotkalaisisäntien kanssa Ukrainan sodan tämänhetkisestä tilanteesta ja vakuutti, että ukrainalaisten taistelutahto riittää ja sota Venäjää vastaan tullaan voittamaan.

”Parasta aikaa keräämme voimia ja valmistaudumme vastahyökkäykseen”, Dibrova kertoi.

Suurlähettiläs Dibrova kertoi myös olevan hyvin iloinen siitä, miten suomalaiset ovat ottaneet vastaan Ukrainasta sotaa pakoon lähteneitä.

”Se on suorastaan sydäntäsärkevää”, Dibrova kertoi.

Suurlähettiläs oli myös vaikuttunut siitä, miten hyvin ukrainalaiset ovat asettuneet ja kotiutuneet Kotkan-Haminan seudulle, jossa heitä on yhteensä noin tuhat.

Dibrova kuunteli tyytyväisenä, kun Irina Chumak ukrainalaisten Kotkassa toimivasta yhdistyksestä kertoi kaikista niistä aktiviteeteista, joita ukrainalaispakolaiset Kotkassa harrastavat.

”Olen tavannut ukrainalaisia, jotka lähtivät kotimaastaan sotaa pakoon itkien, mutta täällä Suomessa he hymyilevät”, Dibrova kiitteli.

Kotkalle ystävyyskaupunki Etelä-Ukrainasta?

Suurlähettiläs Olga Dibrova teki vierailun aikana Kotkan kaupungille esityksen ystävyyskaupunkisuhteiden luomisesta Kotkan ja Etelä-Ukrainassa sijaitsevan Mykolajivin kaupungin välillä.

Mykolajiv on noin 400 000 asukkaan satamakaupunki Bug-joen varrella, varsin lähellä Odessaa ja Mustaamerta.

Kaupunginjohtaja Esa Sirviö sanoi, että Kotka suhtautuu esitykseen avoimin mielin ja tulee selvittämään, onko ystävyyskaupunkisuhde mahdollista toteuttaa.

Suurlähettiläs Dibrova toivoi myös, että Kotkasta löytyisi ukrainalaispakolaisille sopiva toimitila, jossa he voisivat tavata toisiaan ja harrastaa erilaisia asioita.

Irina Chumakin mukaan tällainen tila on jo Kotka-Kymin seurakunnan toimesta käytännössä toteutettu.