Sisko tahtoisin jäädä -näytelmä ensi-illassa

Julkaistu 28.03.2023

Kotkan Nuorisoteatterin ja Kotkan kaupunginteatterin yhteistyönä syntynyt näytelmä ”Sisko tahtoisin jäädä” saa ensi-iltansa keskiviikkona 29.3. klo 18 kaupunginteatterin Naapuri-näyttämöllä.

Näytelmän ohjaa Ninni Suntio ja näyttelijät ovat nuorisoteatterin 15 nuorta teatterintekijää, joiden tukena on kolme kokeneempaa aikuisnäyttelijää. Esitys on Marja Pyykön elokuvaan perustuva Laura Suhosen käsikirjoittama näytelmäversio.

Näytelmä perustuu samannimiseen nuorisoelokuvaan vuodelta 2010. Se kertoo kahden tytön, Siirin ja Emilian välisestä vaikeasta ystävyydestä sekä murrosikäisten nuorten tasapainoilusta lapsuuden ja aikuisuuden, vanhempien ja kavereiden, koulun ja vapauden välisessä ristituulessa.

Emilia on kympin tyttö, urheilijalupaus, joka kokee oman kiltteytensä kahlitsevan itseään. Kuin tilauksesta hän tapaa Siirin, omapäisen naisenalun, joka tekee mitä haluaa, normeista välittämättä. Siirin yllyttämänä Emilia päätyy kokeilemaan omia rajojaan – karkailua, valehtelua, alkoholia…

Emilia joutuu lopulta miettimään mikä hänelle on elämässä tärkeintä ja mitä hän ei halua menettää.

Kotkan Nuorisoteatterin esitys on Ninni Suntion mukaan tiiviin harjoittelun tulos. Ohjaajan näkökulmasta produktio on ollut vaativa, mutta antoisa. Esitys on koskettava tarina nuorten elämästä ja Suntio toivoo, että esitys herättää keskustelua nuorten hyvinvoinnista. Esityksen ikäsuositus on 12 vuotta ja esityksellä pyritään tavoittamaan nuoria, mutta se sopii Suntion mukaan myös vanhemmille.

Päärooleissa nähdään Emilian roolissa Noora Pirinen ja Siirin roolia näyttelee Selja Kivekäs. Pirinen kertoo, että väkivaltakohtaukset olivat aluksi rankkoja, mutta ne on keskustelemalla käsitelty roolihahmoon kuuluviksi. Selja Kivekäs kertoo esityksestä löytyvän paljon samaistuttavaa.

Apulaisohjaajana toimii Nuorisoteatterin toiminnanjohtaja Jyrki Koskimies. Nuorisoteatterin esityksiä on tehty yhteistyössä yleensä kahden vuoden välein. Näytelmäksi valittiin tällä kertaa nuorten näytelmä ja valittiin tarkoituksella esitys, jossa on paljon rooleja nuorille ja teemoja, jotka käsittelevät mm. nuoria ja nuorten ja aikuisten välejä.

Teosesittelyn tallenne https://www.youtube.com/watch?v=YlEtVVXVNOw