Kotkan kaupunki ja yhteiskäyttöautopalvelu 24Rent käynnistävät kokeilun – autot myös kaupunkilaisten käytettävissä

Julkaistu 07.02.2023

Kotkan kaupunki ja yhteiskäyttöautopalvelu 24Rent käynnistävät yhteiskäyttöautokokeilun. Yhteistyön myötä kaupungin työntekijät voivat käyttää työpäivänsä aikana yhteiskäyttöautoja työajoissaan. Samalla työntekijöiden matkaaminen helpottuu myös Kotkan ulkopuolelle tehtäviin työmatkoihin. Valtakunnallisen 24Rent-palvelun myötä kunnan työntekijät voivat matkustaa muualle Suomessa julkisilla kulkuneuvoilla ja ottaa yhteiskäyttöauton käyttöönsä matkansa määränpäässä.

Liikkumisen murros ja yhä tiukkenevat päästövaatimukset asettavat kaupungit uusien haasteiden eteen. EU:n päätökset edellyttävät kaupunkeja kehittämään päästötöntä liikkumista. Julkinen liikenne ja liikkuminen palveluna on muuttumassa palveluketjuiksi ja sen myötä nousee uusia mahdollisuuksia tehostaa kaupunkien logistiikkaa.

Uusien haasteiden saattelemana Kotkan kaupunki on lähtenyt kokeilemaan yhteiskäyttöautoilua uudella kevyemmällä ja joustavammalla toimintatavalla. Kokeilussa on luovuttu räätälöidyn palvelun määrittelystä ja hankinnasta, sekä niiden myötä syntyvistä kiinteistä kustannuksista. Nyt kokeiltava toimintamalli perustuu vain tarpeeseen tehtävistä yhteiskäyttöauton varauksista jo olemassa olevalle yhteiskäyttöautoverkostolle.

Yhteyspäällikkö Kari Makkonen Kotkan kaupungin viestinnästä iloitsee mahdollisuudesta kokeilla uusia palvelumuotoja Kotkassa.
“Tämä on mielenkiintoinen kokeilu, jota on suunniteltu jo pitkään. Uskon, että autoille on käyttöä sekä Kotkan kaupungin henkilöstön työajoissa että kaupunkilaisten keskuudessa.”

Yhteistyön myötä olemassa olevien lisäksi kaksi uutta yhteiskäyttöautoa on sijoitettu kaupungin osoittamille paikoille. Kauppakeskus Pasaatissa sijaitseva auto valikoitui kaupungin toiveesta täyssähköautoksi ja Hovinsaarella, Ympäristötalon pihalla sijaitseva auto ekologiseksi lataushybridiksi. Ekologisten autojen lisäksi kaupungin on mahdollista kompensoida kaikki yhteiskäyttöautopalvelun käyttämisestä syntyvät päästöt 24Rent-palvelun kautta automaattisesti.

Kaikki autot myös kuntalaisten käytössä

Yhteiskäyttöautoilun periaatteen mukaisesti kaikki autot ovat myös kuntalaisten käytössä. Autot ovat varattavissa kellon ympäri ja auton ovet avataan omalla puhelimella. Käyttö ei edellytä jäsenyyttä.

Palvelun tarjoaa 24 Rental Network Oy, joka on täysin suomalainen perheyritys.
“Suomen suurimpana yhteiskäyttöautopalveluna pystymme tarjoamaan kaupungeille kustannustehokkaita ja tulevaisuuden päästövaatimukset täyttäviä liikkumisratkaisuja. Ilolla tuommekin uuden päästökompensoidun palvelumallin kotkalaisten käyttöön”, toteaa 24 Rental Networkin toimitusjohtaja Matti Hänninen uudesta yhteistyömallista.

Kotkan kaupungin asukkaiden tutustumisalennus: https://www.24rent.fi/kotkalainen/