Vaka blogi: Kuka kumman Kani Ketteräkoipi

Julkaistu 02.12.2022 Kirjoittajalta Jari Laitinen

Blogin kirjoittajana on Kotkalainen varhaiskasvattaja Jaana Knude. Jaana toimii tällä hetkellä Kotkan varhaiskasvatuksen liikuntakoordinaattorina. Lasten kanssa tehtävässä työssä näkyy vahvasti leikki, mielikuvitus, fyysinen aktiivisuus ja yhdessä tekeminen. Jokainen kohtaaminen on arvokas ja merkityksellinen.

Blogi-teksti kertoo Kani Ketteräkoivesta, joka on tullut viime vuosina tutuksi Kotkalaisessa varhaiskasvatuksessa liikkuessaan, sekä leikkiessään yhdessä lasten ja aikuisten kanssa. Kanilla on vaaleanpunaiset silmälasit joiden takaa maailmaa voi tarkastella ilolla, lempeydellä ja innostuksella. Tervetuloa lukemaan Kanin tarina.

Kuka kumman Kani Ketteräkoipi

Vuosi taisi olla 2008 tai 2009. Eräänä syksyisenä aamuna Kani Ketteräkoipi loikki ensimmäisen kerran Huvikumpu nimiseen päiväkotiin. Siitä se lähti Kani Ketteräkoiven tarina elämään pienin loikin.
Omasta sisäisestä lapsesta, halusta liikkua ja leikkiä lasten kanssa. Nähdä maailmaa lasten silmin ja oppia heiltä pieniä ja suuria asioita.

Tuli aikoja, kun Kani Ketteräkoipi lepäsi ja uinui metsän sammalmättäällä. Kani keräsi kokemusta ja uusia oivalluksia.
Ajan ollessa sopiva Ketteräkoipi ilmestyi uudestaan vähän isommilla Kanin loikilla. Ehkä hieman lisää elämänkokemusta mukanaan tuoden.

Monesti lapset ihmettelevät, että onko Kani Ketteräkoipi oikea?
Kani vastaa, että saduissa, tarinoissa ja leikissä kaikki on mahdollista.
Kerran pieni lapsi katseli tarkoin kania ja ihmetteli ääneen ”Sie et kyllä näytä ihan oikealta, mut voisit olla satukirjasta.”

Kanin ikääkin on kysytty.
Kuulen hänen vastaavan ”Olen 5-6 vuotta, en kuitenkaan 56 vuotta.”
Ikä on Kanin mielestä vain hassuja kiemuroita numeroita.
Asenne ja asettuminen aidosti hetkeen antaa hyvän FLOWN. Tällöin unohtuu aika ja ikä. Saa olla just niin kuin hyvältä tuntuu.

Kyliltä kuultua. ”Kani on iloinen pienten ja isojen ihmisten ystävä. Hän innostaa meitä kaikkia liikkumaan oman lempeän huumorinsa ja esimerkkinsä avulla. Popsi, popsi porkkanaa, siitä hyvää voimaa saa, kani saattaa huudahtaa.”

Siinä Kanin salaisuus piileekin. Innostus, huumori, halu oppia ja opettaa.
Tarttuminen lasten ideoihin, aloitteisiin. Ketteräkoipi haluaa pysähtyä hetkeen, olla läsnä vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa. Kani Ketteräkoiven tarkat korvat kuulevat ja silmät näkevät lapsen yksilölliset tarpeet ja vahvuudet.

Yhdessä tekeminen ja liikkumisen riemu erilaisissa ympäristöissä on kaninkin mielestä kivaa. Metsä ja luonto ovat ainutlaatuisen tärkeitä hyvinvoinnin lähteitä, siellä on hyvä kasvaa ja oppia aitoja elämisentaitoja.

Kani Ketteräkoipi on oivaltanut pieniä ja suuria asioita loikkiessaan polkuja pitkin.
Jokainen kohtaaminen on ollut merkittävä ja niistä Kani Ketteräkoipi on oppinut aina uutta elämän viisautta. Lopuksi Kani Ketteräkoiven 5 oivallusta.

KANI KETTERÄKOIVEN 5 OIVALLUSTA:

1.AVOIN MIELI
Pidä mielesi riittävän avoimena, uteliaana, säilyttäen sisäisen lapsen riemu.

2.UNELMOI ISOSTI, USKO ITSEESI
Tarvitaan tilaa olla tekemättä mitään. Se lisää luovuutta. Uskalla unelmoida isosti, ole rohkea loikkiessasi oman näköisiä polkuja.

3.HUOMAA HYVÄ ITSESSÄSI JA MUISSA
Jokaisella on vahvuuksia. Niiden löytäminen on upeaa! Antakaa sisäisen valon loistaa ja tuokaa taitonne, sekä ideanne kaikkien iloksi.

Muistathan myös olla myötätuntoinen niin itseäsi kuin muita kohtaan. Aina ei tarvitse jaksaa, osata tai pärjätä.  Yhdessä me ollaan enemmän ja ihan parasta on se, että me ollaan erilaisia.

Autetaan ja pyydetään apua, pidetään tuntosarvet herkkinä.

4.TUNTEIDEN AALLOKOLLA
Kaikki tunteet ovat tärkeitä ja kuuluvat elämään. Kaikki tunteet ovat myös oikeita. Jokainen meistä tuntee omalla tavallaan. Kunnioitetaan tässäkin asiassa meidän ainutlaatuisuutta, yksilöllisyyttä. Pysähdy hetkeen ja kysy itseltäsi Mitä minulle kuuluu? Miltä minusta tuntuu?

Tunteiden avulla on mahdollista oppia tuntemaan itseä taas hieman lisää,
oppia pitämään itsestä entistä parempaa huolta.

5.RAVINTO, LIIKUNTA JA LEPO
Rakenna itsellesi vahva kivijalka. Ei silloin maailman tuulet sinua kumoon kaada.

  • Popsi, popsi porkkanaa, siitä hyvää voimaa saa
  • Kun käyttää vaaleanpunaisia liikuntalaseja jokaisen tekee mieli liikkua ja vauhdikkaasti keinussa kiikkua
  • On lepo ja uni tärkeä, sehän kehittää kaninkin järkeä