Jätehuollon taksoihin muutoksia – myös kotkalaisille erillinen perusmaksulasku

Julkaistu 28.12.2022

Kymen jätelautakunta päätti uusista jätehuollon taksoista kokouksessaan 14.12.2022. Jätemaksutaksoihin tehtiin tällä kertaa isompi ja perusteellisempi muutos, kun perusmaksutaksa ja maksun suuruus päätettiin yhtenäistää koko toimialueella.

Samalla aloitettiin jäteastioiden tyhjennysmaksujen kehittäminen aiempaa voimakkaammin lajitteluun kannustavaksi. Jätemaksujen muutoksissa käytettiin apuna uutta valtakunnallista jätetaksaopasta.
Lautakuntamaksu, jolla rahoitetaan jätehuoltoviranomaisen eli jätelautakunnan toiminta, sisällytetään jatkossa perusmaksuun yhtenäisesti koko alueella.

Merkittävimmät muutokset jätemaksutaksoissa ovat:

  1. Ekomaksun nimi vaihtuu perusmaksuksi.
  2. Perusmaksu muuttuu samansuuruiseksi kaikissa kunnissa.
  3. Kotkalaiset saavat vuonna 2023 ensimmäistä kertaa erillisen perusmaksulaskun.
  4. Taloyhtiöissä sijaitsevan asunnon erillisen perusmaksun (entisen ekomaksun) maksuluokka poistuu.
  5. Biojätteiden tyhjennysmaksut alenevat kaikilla nykyisillä kuljetusalueilla 1.2.2023, ja pakkausjätteiden tyhjennyshinnat osittain.
  6. Tyhjennystaksoissa pyritään kohti kannustavaa taksaa, jolloin jäteastioiden tyhjennysmaksujen alennusvara kohdennetaan bio- ja pakkausjätteiden tyhjennyshintoihin.

Perusmaksu uudistuu

Perusmaksulla katetaan käyttöhetkellä ilmaisia tai alikatteisia jätehuoltopalveluja, kuten ekopisteiden ja jäteasemien ylläpito, vaarallisten jätteiden keräys, tiedotus ja neuvonta.

Perusmaksutaksa yksinkertaistuu. Erillinen taloyhtiössä sijaitsevan asunnon maksuluokka poistuu ja kaikista vakituisesti asutuista asunnoista peritään samansuuruinen perusmaksu.

Perusmaksu-nimi otetaan käyttöön yhtenäisesti koko toimialueella, jolloin aiempi ekomaksu-nimike korvautuu perusmaksulla. Perusmaksun suuruus vuonna 2023 on vakituiselle asuinhuoneistolle 37,94 €/vuosi ja vapaa-ajanasunnolle 24,80 €/vuosi (sis. lautakuntamaksun ja alv:n 24%).

Kotkassa perusmaksua on tähän saakka peritty osana loppujätejäteastian ja muovipakkausjäteastian tyhjennysmaksua. Jatkossa myös Kotkassa asuinhuoneistokohtainen perusmaksu laskutetaan erillisenä laskuna, kuten muissa kunnissa on tehty jo pitkään.

Lue lisää Roskaviestilehdestä.