Kotka jatkaa lisä- ja ylityökieltoa sekä täyttölupamenettelyä

Julkaistu 28.11.2022

Kotkan kaupunki on päättänyt jatkaa jo useita vuosia voimassa ollutta henkilöstönsä lisä- ja ylityökieltoa myös vuosille 2023–2024. Kaupunginhallitus päätti asiasta 28.11.

Yli- ja lisätyökielto on toiminut henkilöstömenojen tehokkaana säästökeinona. Ylityökustannukset ovat vähentyneet vuosien aikana.

Kaupunginhallituksen mukaan yli- ja lisätyökieltoa jatketaan vuosille 2023–2024, koska kaupungin talous vaatii edelleen tiukkaa kustannusseurantaa.
Linjauksena on, että pääsääntöisesti yli- tai lisätöitä ei tehdä kuin vain erittäin painavista ja perustelluista syistä. Yli- ja lisätöiden teettäminen edellyttää aina esihenkilön antamaa ylityömääräystä.
Jos työntekijä oma-aloitteisesti, ilman esihenkilö määräystä tekee yli- tai lisätyötä, tätä ei korvata rahana eikä vapaa-aikana.
Yli- ja lisätöiden kehittymistä seurataan ja niistä raportoidaan kaupunginhallitukselle henkilöstökertomuksen ja puolivuotisraporttiin yhteydessä.

Kaupunginhallitus päätti hyväksyä myös täyttölupamenettelyn edelleen vuodeksi 2023.

Täyttölupamenettely on ollut käytössä Kotkan kaupungilla jo useita vuosia. Sen tarkoituksena on rekrytointien keskitetympi hallinta.

Vakinaisesti täytettävien palvelussuhteiden täyttölupahakemukset viedään kaupunginhallituksen päätettäväksi. Määräaikaisten palvelussuhteiden täyttöluvat myöntää henkilöstöjohtaja. Täyttölupa myönnetään perustellusta syystä.

Mahdollisuus ottaa palkatonta vapaata

Lisäksi kaupunginhallitus päätti jatkaa säästösyistä otettavien palkattomien vapaiden toimintamallia 31.12.2024 saakka. Kotkan kaupungilla on jo vuosia ollut käytössä käytäntö säästösyistä pidettävästä palkattomasta vapaasta. Toimintamalli on ollut osa talouden tasapainottamisohjelmaa.

Palkatonta virka-/työvapaata on mahdollista pitää seuraavin ehdoin:

  1. Vapaalla olevan henkilön tehtäviin ei oteta sijaista eivätkä ostopalvelut saa tämän johdosta lisääntyä. Vapaan pitäminen ei myöskään saa aiheuttaa ylityökorvausten, oto-palkkioiden tai vastaavien korvausten maksamista eikä kohtuutonta työmäärän lisäystä muille työyhteisössä työskenteleville.
  2. Sama henkilö voi käyttää tässä tarkoitettua palkatonta vapaata enintään 25 työpäivää (5 viikkoa) vuodessa. Palkkaa vähennetään vain työpäiviltä, ei viikonlopun ajalta. Vapaan voi pitää myös jaksoissa tai yksittäisinä päivinä.
  3. Palkaton vapaa vähennetään sen kuukauden palkanmaksun yhteydessä, jona palkaton vapaa pidetään.
  4. Esimies hyväksyy ja myöntää palkattoman vapaan työtilanteeseen sopivaksi ajankohdaksi.
  5. Mikäli työntekijä sairastuu ennen säästösyistä pidettävän vapaan alkamista, mutta hyväksymispäätöksen tekemisen jälkeen, palkaton vapaa tulee siirtää pidettäväksi myöhempänä ajankohtana.

Yritysten kuntalisästä luovutaan – nuorten kuntalisän profiilia nostetaan

Kaupunginhallitus teki myös linjauksia koskien kuntalisää, jota myönnetään kotkalaisten työllistämiseen. Kuntalisän tarkoituksena on työllistämiskynnyksen madaltaminen erityisesti vaikeassa työmarkkina-asemassa olevien henkilöiden ja nuorten osalta.

Hallitus päätti, että yritysten kuntalisää ei myönnetä vuonna 2023. Yritysten kuntalisän käyttö on ollut vähäistä, vuonna 2022 yritysten kuntalisää on hakenut vain kaksi yritystä. Tulevat palkkatuen lakimuutokset ja julkisten tukien kasautumista koskeva sääntely vaikeuttavat jatkossa kuntalisän määrän arvioimista.

Nuorten kuntalisän profiilia pyritään nostamaan vuodelle 2023 ja tuomaan esiin nuorten kuntalisän mahdollisuudet ympärivuotisena nuorten palkkaamiseen tarkoitettuna lisätukena. Samalla lisätään nuorten työllisyyden edistämiseen tähtäävää yhteistyötä Ohjaamon ja henkilöstöpalveluiden yksikön kanssa. Nuorten kuntalisän määrä nostetaan maksimissaan 400 €/kk. Tukea voivat hakea sekä yritykset että yhdistykset ja se ei ole sidottu palkkatuen myöntämiseen. Nuorten kuntalisää voi saada enintään kuuden kuukauden ajan ja sitä on haettu pääasiassa kesätyöntekijöiden palkkaamiseksi.

Eduskuntavaaleissa kolme ennakkoäänestyspaikkaa ja äänestysbussi

Kaupunginhallitus päätti, että keväällä pidettävien eduskuntavaalien ennakkoäänestyspaikat Kotkassa ovat kaupunginkirjaston auditorio Kotkansaarella, Karhulan uimahalli ja Karhuvuoren koulun kirjasto- ja nuorisotila Länsi-Kotkassa. Lisäksi ennakkoon voi äänestää kaupunkia kiertävässä äänestysbussissa.

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys järjestetään 22.-28.3.

Kaupunginhallituksen esityslista on luettavissa osoitteessa www.kotka.fi/esityslistat