Koronavirusta Kymenlaaksossa edelleen runsaasti, mutta tilanne rauhoittumassa

Julkaistu 02.11.2022

Kymenlaaksossa on lokakuussa esiintynyt runsaasti koronavirustartuntoja. Tartuntamäärät olivat korkeimmillaan lokakuun puolivälissä: viikolla 41 terveydenhuollon testeissä todettiin 902 uutta koronavirustartuntaa. Tämän jälkeen uusien tapausten määrä on laskenut kolmatta viikkoa: viikolla 43 todettiin 759 uutta koronavirustartuntaa. Todelliset koronatartuntamäärät ovat näitä suuremmat, sillä vain osa käy enää terveydenhuollon virallisissa koronatesteissä.
Positiivisten näytteiden osuus otetuista näytteistä on 45,8 %. Luku kertoo siitä, että tartuntoja on paljon, mutta luku on laskussa ollen aiemmin jopa 50 %.

Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 51 potilasta, joilla on koronavirustartunta. Määrällisesti luku on koronaepidemia-ajan suurimpia. Potilaista suurin osa eli noin 40 on hoidossa perusterveydenhuollon osastolla. Perusterveydenhuollon potilasmäärästä lähes puolet liittyy yhden osaston laajaan altistumiseen ja seulontatestein löydettyihin tapauksiin. Perusterveydenhuollon potilaat ovat pääasiassa hyvin iäkkäitä henkilöitä. Taudinkuva iäkkäillä sairaalahoidon potilailla on tyypillisesti yleiskunnon heikkeneminen ilman erittäin vaikeita infektio-oireita kuten hengenahdistusta. Yleisesti covid-tautia sairastavien potilaiden tehohoidon tarve on vähentynyt huomattavasti ja hoitojaksot ovat lyhentyneet.

Koska koronavirustartuntoja on alueella edelleen runsaasti, kymenlaaksolaisia muistutetaan maskin käytöstä. Maskia kannattaa edelleen käyttää erityisesti ruuhkaisissa paikoissa ja joukkoliikennevälineissä. Samoin tulee huomioida, että sosiaali- että terveyspalvelujen toimipisteissä on maskisuositus. Maskin käyttö sekä hyvä käsi- ja yskimishygienia antavat suojaa koronaviruksen lisäksi myös muilta tartuntataudeilta kuten flunssalta ja influenssalta.

Kymenlaaksolaisia kehotetaan huolehtimaan rokotussuojasta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksen mukaisesti kaikkia 65 vuotta täyttäneitä, 18 vuotta täyttäneitä vakavan koronataudin riskiryhmiin kuuluvia sekä 12 vuotta täyttäneitä voimakkaasti immuunipuutteisia henkilöitä suositellaan ottamaan koronavirusrokotteelle tehosteannos syystalven aikana. Tietoa koronarokotuksista: https://korona.kymsote.fi/koronarokotukset/

Koronarokotusten lisäksi on tärkeä muistaa influenssarokotus. Tietoa influenssarokotuksista täältä: https://www.kymsote.fi/fi/influenssarokotukset-kymenlaaksossa-2022

Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontuu seuraavan kerran 23.11.