Vapaaehtoistoiminnan uusi muoto houkuttelee mukaansa – puistokummitoiminta on ollut menestys

Julkaistu 05.10.2022

Kotkassa keväällä aloitettu Puistokummitoiminta on ollut menestys.

Kotka on tunnettu upeista puistoistaan ja nyt puistokummit ovat toimineet viherympäristössä kuluneen ensimmäisen kauden.

Roskaantuminen on Kotkassakin suuri ongelma, joka häiritsee monia. Puistokummit ovat mm. ahkeroineet viheralueita siistimmäksi ja viihtyisämmäksi.

”Tässä vapaaehtoistoiminnassa yhdistyvät luonnossa liikkuminen ja vapaus siitä, että perehdytyksen jälkeen voi toimia omatoimisesti, omien voimavarojensa mukaan ja juuri silloin kun se itselle parhaiten sopii, yksin tai yhdessä muiden puistokummien kanssa tai vaikka osallistumalla kertaluontoisesti talkoisiin”, kertoo Kotkan kaupungin viherympäristön osallisuuskoordinaattori Inka Setälä.

Yhteensä 83 puistokummia

”Alussa tavoittelimme 10–20 puistokummia ensimmäiselle vuodelle, mutta saimme yhteensä 83 henkilöä. Heistä 34 toimi kauden aikana lampaiden hoitotehtävissä”, Setälä kertoo.

Kaupungilla työskentelevät puutarhurit ja puistotyöntekijät ovat jo tietyillä alueilla huomanneet Setälän mukaan positiivisia vaikutuksia puistokummien toiminnasta. Roskaantuminen ja ilkivalta on vähentynyt.

”Lampaista on ollut aiemmin paljon mediajulkisuutta, mutta nyt olisi aika antaa arvostusta ja tunnustusta myös meidän ahkerille puistoissa ja muissa kaupungin viheralueilla työskenteleville ihanille vapaaehtoisille – tärkeässä tehtävässä oleville puistokummeille”, Setälä muistuttaa.

Toiminta on lisännyt yhteisöllisyyttä

Inka Setälä sanoo olevansa todella ylpeä siitä, että tämä vapaaehtoistoiminnan muoto on rantautunut Kotkaan ja on ollut ilo ja kunnia saada olla käynnistämässä toimintaa kaupungille.

”Toiminta antaa paljon positiivisia vaikutuksia niin yksilö- kuin yhteiskunnallisellakin tasolla.

Näinä aikoina toivoisi yhteisöllisyyden kasvavan ja tämä toiminta on lisännyt sitä aivan uudella tavalla”, Setälä toteaa.