Kymenlaaksossa runsaasti koronavirustartuntoja, vakavia tautimuotoja esiintyy kuitenkin aiempaa vähemmän

Julkaistu 03.08.2022

Kymenlaaksossa koronavirustartuntoja on esiintynyt runsaasti kesän aikana, viimeisen kolmen viikon aikana on ollut selkeää nousua positiivisten tartuntojen määrissä. Nyt tilanne näyttää kuitenkin tasoittuneen eli nousuvauhti on taittunut.

Koronavirustartuntojen positiivisten testitulosten määrä on nyt noin 800 viikossa, kun vastaava luku oli juhannuksen aikoina alhaisimmillaan 340. Luvuissa on mukana vain terveydenhuollon koronatestein todetut tartunnat. Todellisten koronatartuntamäärien arvioidaan olevan jopa noin 6–8-kertaisia virallisin testein todettuihin tartuntamääriin verrattuna.

Kymenlaaksossa terveydenhuollossa tehdyistä koronatestituloksista noin 50 prosenttia on positiivisia, tämä osuus oli alkukesänä alhaisimmillaan 31 prosenttia. Sote-henkilöstön osuus positiivisten testituloksien määrästä on 25 prosenttia.

Koronavirustilanne kuormittaa edelleen terveydenhuoltoa niin työntekijöiden sairaspoissaolojen kuin sairaalahoidon tarpeen vuoksi.

Sairaaloissa kuormitus oli viime viikolla korkea, sillä Kymenlaaksossa oli sairaalahoidossa 25–26 potilasta, joilla on koronavirustartunta. Nyt sairaalahoidon tarve on hieman laskenut ja sairaalahoidossa on noin 20 potilasta, joilla on koronavirustartunta.

”Koronavirusta on alueella runsaasti ja omikron-variantti tarttuu erittäin herkästi, mutta taudinkuvat ovat yleensä lieviä”, tiivistää hallintoylilääkäri Kari Kristeri.
”Sairaslomat ovat nyt usein lyhyempiä kuin aiemmin. Samoin sairaalahoidossa hoitojaksot ovat yleensä lyhyempiä kuin aiemmissa epidemian vaiheissa.”

Koronavirus on aiheuttanut edelleen tartuntaryvästymiä mm. hoivakodeissa.
”Vaikka suurin osa sairastaa koronaviruksen lievänä ja vakavat tautimuodot ovat harvinaisia, on koronavirustauti edelleen riski ikääntyneille ja riskiryhmiin kuuluville”, Kari Kristeri muistuttaa.
”Tämän vuoksi on erittäin tärkeää, että rokotusvuorossa olevat ikääntyneet ja riskiryhmiin kuuluvat ottavat nyt koronarokotuksen 4. annoksen. Jonkun verran kysellään, kannattaako odottaa uudenlaisia rokotuksia. Ei kannatta odottaa aikoja parempia, vaan tärkeintä on ottaa nelosrokote mahdollisimman pian.”

Koronarokotusten 4. annoksia annetaan Kymenlaaksossa nyt iän perusteella kaikille 70 vuotta täyttäneille ja rokotuksia laajennetaan nuorempiin ikäryhmiin. Ajantasaiset tiedot kaikista koronarokotuksiin oikeutetuista ryhmistä löytyvät täältä: Korona.kymsote.fi/koronarokotukset

Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontui tänään kesätauon jälkeen. Kymenlaakson kunnissa koronatilanne näkyy mm. kuntatyöntekijöiden sairaspoissaoloina, mutta toiminnot on kuitenkin pystytty pitämään toiminnassa.

Kokouksessa todettiin, että koulujen alkaminen ensi viikolla eli viikolla 32 voi vaikuttaa koronatilanteeseen.
”Viime vuonna koulujen alku räjäytti koronatartuntojen määrän, vaikka lähtötilanne oli tartuntojen määrän suhteen pienempi kuin tällä hetkellä. Luonnollisesti tilannetta seurataan tarkasti”, Kari Kristeri toteaa.
”On tärkeää, että sairaana pystytään kotona eikä mennä esimerkiksi työpaikalle tai kouluun.”

Koronakoordinaatioryhmässä todettiin, että erilaisten rajoittamistoimenpiteiden asettamiselle on tällä hetkellä niin valtakunnallisesti kuin alueellisestikin korkea kynnys. Vielä korkeampi kynnys on tehdä lasten ja nuorten toimintaa koskevia rajoituksia.

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä päätti kokoontua seuraavan kerran kahden viikon kuluttua, jolloin voidaan arvioida myös koulujen aloituksen vaikutusta alueen koronatilanteeseen. Koronakoordinaatioryhmän kokous on 17.8.2022.