Tamperelainen perhe vietti viikonlopun Kotkassa: ”Kuin ulkomailla olisi ollut!”

Julkaistu 16.06.2022

Tamperelainen Suoniemen perhe voitti Suplassa järjestetyn kilpailun, jonka palkintona oli viikonloppu Kotkassa. Palkinto sisälsi majoituksen sekä vapaaliput Merikeskus Vellamoon ja Akvaariotalo Maretariumiin. Vierailun jälkeen haastattelimme perheen äitiä, Karoliina Suoniemeä, joka kertoi nelihenkisen perheen ajatuksista Kotkaan liittyen.

Kotka oli lähes koko perheelle uusi tuttavuus, ainoastaan perheen isä oli nuorempana vieraillut merikaupungissa, vehreiden puistojen helmassa. Menomatkalla autossa soi Kotka-teemainen klassikkokappale Juha Vainion Kotkan poikii ilman siipii, jotta perhe pääsi virittäytymään kotkalaiseen sielunmaisemaan.

”Ei ollut minkäänlaista ajatusta siitä, millainen Kotka voisi olla”, Suoniemi kertoo. Merellisyyden kun perhe osasi päätellä jo sijainnistakin.

”Ajattelin, että Kotka on varmaankin mukava kaupunki, mutta se olikin vielä viihtyisämpi kuin osasin kuvitellakaan. Puistomaisuus yllätti heti, kun saavuttiin perille ja näin ne valtavat viheralueet hotellin edessä”, Suoniemi jatkaa innostuneena.

”Ei tavallinen tusinahotellihuone”

Perhe majoittui Kotkansaarella sijaitsevassa Sokos hotel Seurahuoneen valoisassa perhehuoneessa. Majoitus oli perheelle todella mieluisa.

”Lapset rakastuivat ekstraleveään kerrossänkyyn, jonkalaista emme ole missään hotellissa nähneet ennen. Siihen olisi mahtunut mainiosti kolmekin lasta!”, Suoniemi kertoo.

”Perheen 9-vuotias kuopus pyöri huoneessa ympyrää ja oli ihan tohkeissaan, kun hänestä huone oli niin mahtava”, jatkaa Suoniemi hymyillen. Kotkalaislähtöisen Marko Paanasen suunnittelema merellinen hotellihuone oli Suoniemen mielestä persoonallisesti toteutettu, eikä tavallinen ”tusinahotellihuone.”

Myös hotellin viihtyisyys ja mukava henkilökunta keräsivät perheeltä kiitosta, runsasta aamupalaa unohtamatta. ”Hotellin aamupala oli hurmaava ja monipuolinen; mahdollisuus paistaa vohveleita oli ihana ja perheen kasvissyöjät olivat kiitollisia laajasta kasvisvaihtoehtojen valikoimasta aamiaisella”, Suoniemi muistelee tyytyväisenä.

Kuvassa vehreä Sibeliuksenpuisto.
Kotkan puistomaisuus yllätti perheen heti vierailun ensi hetkinä.

Ihastuttavat vierailukohteet opettivat ja koskettivat

Akvaariotalo Maretariumiin perhe suuntasi heti ensimmäisen päivän aamuna.
”Opimme ihan valtavasti kaloista, todella mielenkiintoisia faktoja ja koko kalojen maailma aukeni meille kaikille ihan uudella tapaa”, Suoniemi hehkuttaa.

Muihin akvaariotaloihin verrattuna merellisyys oli Suoniemen mielestä huomioitu Maretariumissa hienosti. Suomen eri ympäristöalueiden kalat ja niiden merkitys siihen, minkälaisia kaloja on missäkin alueella tulivat perheelle tutuiksi.

”Perheen 13-vuotias esikoinen oli juuri opiskellut samoja aiheita koulussa, joten vierailu Akvaariotalossa tuki hienosti myös hänen koulussa oppimaansa”, Suoniemi pohtii.

Myös Suoniemi itse kertoi kokeneensa monia ahaa-elämyksiä ja oppineensa asioita, mitä ei koskaan olisi osannut ajatellakaan. Erityiskiitokset perhe haluaa antaa Maretariumin oppaalle, joka Suoniemen sanojen mukaan osasi kertoa todella elävästi, innostavasti ja kiinnostavasti kalojen sielunelämästä.

Kuvassa särkikaloja Maretariumissa.
Kalojen maailma aukesi Suoniemen perheelle täysin uudella tavalla Maretariumin vierailulla. Kuva: Maretarium

Historiasta kiinnostunut perhe suuntasi vierailullaan myös Merikeskus Vellamoon. Museolehtorina aikaisemmin työskennellyt Karoliina Suoniemi on nähnyt monia museoita, ja kertoo Vellamon menevän mielestään Suomen museokohteiden kärkisijoille.

Jo Merikeskuksen ulkomuoto herätti ihastusta. Perheen esikoinen vertasi näkyä luokkaretkellä näkemäänsä Oslon Oopperataloon, joka on myös tunnettu upeasta ja modernista arkkitehtuuristaan. Myös Vellamon valtava koko ja monipuoliset näyttelyt ihastuttivat perhettä:

”Tutkimista riittäisi moneksi päiväksi. Ihailimme hääpukunäyttelyä, kauniita veneitä, tutkimme merihistoriaa ja upeita laivojen pienoismalleja sekä tehdaskaupungin historiaa. Erityisen mieleenpainuvia juttuja Vellamossa olivat meille Tove Janssonin ja Tuulikki Pietilän ikimuistoinen vene, autenttinen vanha laivan hytti sekä monipuolinen lasten leikkialue, jossa perheen kuopus harjoitteli muun muassa lankapuhelimen käyttöä!”

Myös Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttely ja sen erityinen toteutus oli perheelle niin opettavainen kuin koskettavakin kokemus. Perhe piti Vellamoa todella hyvin toteutettuna museokokonaisuutena, joka toi Kotkasta monia mielenkiintoisia puolia esille.

Suoniemen perhe tutkailemassa Vellamoa.
Vellamossa tutkittavaa olisi riittänyt moneksi päiväksi.

Kotka – vierailukohteena tulevaisuudessakin?

Myös Kotkan rauhallinen tunnelma ja viihtyisyys jäivät perheen mieleen. Suoniemi muisteleekin kaupungin vehreyttä lämmöllä.

”Puistojen määrä Kotkassa oli yllättävää mutta ihanaa; runsaat, kauniit ja hyvin hoidetut viheralueet tekevät kaupungista todella viihtyisän”. Puistoista erityisesti perheen mieleen jäi Maria Purpurin patsas Isossapuistossa hänen mielenkiintoisen tarinansa ansiosta. Suoniemen mielestä puistoalueet on suunniteltu kaupungissa kivasti niin, että lapsille on leikkitilaa, mutta tarjolla on myös yleistä viihtyvyyttä. Ylipäätään tamperelaisten mielestä Kotka on kaupunkina juuri sopivan kokoinen.

”Kaikki tarpeellinen on siinä lähettyvillä, hienoja kohteita riittää eikä eksymistä tarvitse pelätä”, Suoniemi kertoo ja naurahtaa.

Possot jäivät Suoniemen perheeltä vielä maistamatta sekä Langinkosken keisarillinen kalastusmaja näkemättä.

”Ilman muuta voisimme vierailla Kotkassa vielä uudelleen. Tuntuu sille, että nähtävää jäi ja voisimme viihtyä hyvin uudenkin reissun verran”, Suoniemi mietiskelee.

Viikonlopun merikaupungissa viettänyt perhe vaikuttaa Karoliina Suoniemen sanojen perusteella tyytyväiseltä vierailuunsa. Voisiko Suoniemi sitten jopa kuvitella perheensä asumaan Kotkaan?

”Miksipä ei, vaikka joskus tulevaisuudessa”, kuuluu Suoniemen vastaus.

Merellisen kaupungin rauhallinen tunnelma, vehreys ja viihtyisyys ovat siis kenties tehneet lähtemättömän vaikutuksen tamperelaiseen perheeseen. ”Koulujakin näytti siinä keskustan alueella olevan”, Suoniemi jää vielä pohtimaan.

”Kokonaisuutenaan viikonloppu oli erittäin onnistunut ja tarjosi koko perheelle viihtymistä ja uusia kokemuksia. Kuin olisi ulkomailla ollut!”, tiivistää hän vielä iloisesti.

Perhe Suoniemi Merikeskus Vellamossa.
Tamperelainen Suoniemen perhe vietti onnistuneen viikonlopun Kotkassa.

 

Olisiko Kotka sinun kaupunkisi?

Tutustu verkkosivuihin:

Kotkaan muuttavalle

Muutto Kotkaan – miksei!

Kotkan kaupungin työpaikat Kuntarekryssä

Kotkan tonttitarjonta

Kotkan Asuntojen vuokra-asuntotarjonta