Kymenlaakson koronatilanne rauhoittumassa, tartuntamäärät laskevat tasaisesti

Julkaistu 18.05.2022

Kymenlaaksossa koronaepidemia on rauhoittunut toukokuussa. Koronatartuntojen määrä on laskenut tasaisesti: Viikolla 18 todettiin 856 ja viikolla 19 630 uutta koronavirustartuntaa.
Viimeisen kahden viikon ajalla 4. – 17.5. on todettu 1302 uutta koronatartuntaa. Ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on 803.

Koronatartuntoja todetaan eniten suurimmissa kaupungeissa, Kotkassa suhteessa hieman enemmän kuin Kouvolassa. Eniten tartuntoja todetaan keski-ikäisillä. Syynä saattaa olla, että terveydenhuollon testeihin hakeutuvat erityisesti työikäiset henkilöt.

Koronanäytteistä positiivisten näytteiden osuus on 38,5 % otetuista näytteistä. Myös tämä tunnusluku on laskenut, sillä aiemmin keväällä luku oli yli 50 prosenttia. Sosiaali- ja terveysalan ammattilaistenkin tartunnat ovat laskeneet selvästi: uusia tartuntoja on alueen sote-ammattilaisilla päivittäin 15-20, mikä kuormittaa terveydenhuoltoa jonkin verran edelleen.

Sairaalahoidossa olevien covid-potilaiden määrä laskee tasaisesti. Sairaalahoidossa on 14 potilasta, joilla on koronavirustartunta. Erikoissairaanhoidossa olevista covid-potilasta noin puolella hoitoon tulon syy on muu kuin covid. Koronaviruksen lisäksi alueella esiintyy myös influenssaa ja vatsatautia.

”Kymenlaaksossa koronatilanne on pikkuhiljaa helpottumassa. Tartuntoja on edelleen, mutta määrät ovat laskussa. Koronaan liittyvät tunnusluvutkin ovat tulossa hitaasti ja sitkeästi alas”, luonnehtii johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

”Koronatartuntoja on kuitenkin edelleen koko Kymenlaaksossa, joten epidemia ei ole ohi. Tämä on tärkeä muistaa ja käyttää omaa harkintaa toiminnassaan. Maskin käyttö on vähentynyt selvästi etenkin Kymenlaakson ulkopuolella. Terveydenhuollossa maskin käyttöä edellytetään edelleen niin henkilöstöltä kuin asiakkailtakin”.

Etätyön suhteen korostetaan tarkoituksenmukaisuutta

Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontui jälleen keskustelemaan alueen koronatilanteesta. Epidemian rauhoittuminen näkyy koko Kymenlaaksossa. Tähän saakka Kymenlaaksossa on ollut voimassa alueellinen etätyösuositus, joka päätettiin muuttaa kevyempään muotoon: etätyötä ja etäkokouksia kannattaa edelleen suosia silloin, kun se on mahdollista ja tarkoituksenmukaista.

”Etätyön kohdalla työnantajan oma harkinta korostuu ja etätyötä tulee suosia tarkoituksenmukaisuuden ja covid-tilanteen mukaan. Maailma on muuttunut koronan myötä ja osa työnteon uusista käytännöistä kuten etätyömahdollisuus on tullut jäädäkseen. Jos henkilö esimerkiksi epäilee korona-altistumista, kannattaa arvioida henkilön mahdollisuudet etätyöhön, omaan tilaan ja maskin käyttöön”, Mäntymaa selvittää.

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontuu kahden viikon välein, seuraava kokous on 1.6.