Kotka nousi Suomen kolmanneksi parhaaksi yrittäjyyskaupungiksi

Julkaistu 18.05.2022

Kotkan kaupunki on noussut Suomen kolmanneksi parhaaksi yrittäjyyskaupungiksi Suomen Yrittäjien Kuntabarometrissä. Kotka oli eniten asemaansa parantanut kaupunki suurten kaupunkien sarjassa. Kuntabarometrissä yrittäjät arvioivat kuntien elinkeinopolitiikkaa ja yrittäjämyönteisyyttä.

”Kyselyn tulos alleviivaa Kotkan ja Kymenlaakson kehityksen suurta käännettä. Muuttoliikkeessä Kotkan seudulle on myös tapahtunut merkittävä positiivinen käänne.  Suuryritykset ovat investoineet parin viime vuoden aikana yli 2 miljardia euroa Etelä-Kymenlaaksoon. Teollisuuden uudistuminen vahvistaa alihankintaverkossa pieniä ja keskisuuria yrityksiä”, sanoo Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö.

”Haluamme jatkossakin kehittää Kotkasta parempaa kasvuympäristöä yrityksille yhdessä yrittäjien ja elinkeinoelämän kanssa”.

Lisäksi Sirviö muistuttaa, että Kotka investoi parhaillaan mittavasti keskustan elinvoimaan.
”Kantasatamaan rakennetaan Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Xamkin uutta kampusaluetta ja tapahtumakeskus Satama Areenaa. Julkiset investoinnit rohkaisevat myös yksityistä sektoria investoimaan alueelle lisää. Näin syntyy Kotkaa vahvistava kierre, joka perustuu vahvaan ja tiiviiseen yhteistyöhön yrittäjäkentän sekä yrittäjäjärjestön kanssa. Seudullinen elinkeinoyhtiömme Cursor Oy on luonnollisesti erittäin tärkeä ja merkittävä osa tätä kokonaisuutta. Myös muut konserniyhtiömme tuottavat yrittäjille tärkeitä palveluita.”, Esa Sirviö uskoo.

”Kymenlaakson osaamista ja innovaatiokykyä vahvistaisi merkittävästi, jos saisimme Kymenlaakson oman yliopistokeskuksen. Siinä meidän täytyy Kouvolan kanssa vahvistaa yhteistä edunvalvontaa ja vahvistaa yhteyksiämme maamme yliopistoihin.”, Sirviö painottaa.

Lisäksi Kotkan kaupunginjohtaja muistuttaa, että alueen elinkeinorakenne on merkittävästi uudistunut viime vuosien aikana.
”Metsä- ja konepajateollisuuden rinnalle ovat sijoittuneet muun muassa Google ja akkumateriaalitehdas- ja biojalostamoinvestointeja”.

”Kaikki yritykset, niin pienet ja keskisuuret kuin suuret yritykset, ovat kaupungille tärkeitä ja pyrimme palvelemaan niitä entistäkin paremmin”, korostaa puolestaan Kotkan kehitysjohtaja Terhi Lindholm.
”Pk-yritysten liiketoimintamahdollisuudet huomioidaan suurissa hankkeissa. Esimerkiksi uuden korkeakoulukampuksen yhteyteen suunnitellaan yritys- ja startup-keskusta, joka tukee uutta yrittäjyyttä sekä opiskelijoiden ja yritysten yhteistyötä. Kaupunki pitää myös tiiviisti yhteyttä alueen pk-yrityksiin ja kehittää jatkuvasti yhteistyötä julkisten hankintojen osalta”.

Kuntabarometrikyselyn taustaa ja tarkoitus

Kotka siis sijoittui yrittäjien kuntabarometrissä suurten kaupunkien sarjassa kolmannelle sijalle. Sijoitus parantui huimasti edellisestä kyselystä.
Yrittäjien kuntabarometri -kyselyssä kysytään yrittäjien mielipiteitä yrityksen kotikunnan toiminnasta. Kysely tehtiin 1.3.–4.4. Kotkassa kyselyyn vastasi 166 yrittäjää.
Yrittäjät ovat antaneet palautetta ja arvioineet oman kuntansa toimintaa asioista, jotka toimivat ja mitä pitää parantaa.

Kuntakohtaiset tulokset löytyvät Suomen Yrittäjien verkkosivuilta osoitteesta yrittajat.fi/kuntabarometri2022.