Koronatartuntojen määrä laskee Kymenlaaksossa vähitellen, maskisuositusta kevennetään

Julkaistu 04.05.2022

Koronatilanne Kymenlaaksossa on rauhoittumassa, vaikka tartuntoja todetaan edelleen paljon. Viimeisen kahden viikon aikana ajalla 19.4. – 2.5. on todettu 2251 uutta koronavirustartuntaa. Näin ilmaantuvuusluku 100 000 asukasta kohti on 1390.

Myös muissa koronaan liittyvissä tunnusluvuissa on havaittavissa suunta parempaan. Positiivisten koronanäytteiden osuus kaikista otetuista näytteistä on nyt 47,3 prosenttia, kun kyseinen lukema oli pitkään yli 50 prosenttia. Samaan aikaan terveydenhuollon koronatestiin on hakeuduttu aiempaa vähemmän. Kymenlaaksossa otetaan arkipäivisin vajaa 300 ja viikonloppuisin vajaa 200 koronanäytettä. Koronatestipaikkoja on vähennetty huhti-toukokuun vaihteessa. Koronanäytteenottopaikat ovat nyt Kotkansaaren drive-in -piste ja Kouvolassa Hallituskadun drive-in -piste.

Sairaalahoidossa on 20 potilasta, joilla on todettu koronavirustartunta. Heistä noin neljäsosalla ensisijainen syy sairaalahoitoon on muu kuin covid.
”Sairaalahoidossa olevien koronaviruspotilaiden määrä vaihtelee päivittäin 20 molemmin puolin. Myös päivystyksessä asioivien covid-potilaiden määrä on rauhoittunut. Yleisesti kaikki koronaan liittyvät merkkiluvut ovat rauhallisessa laskussa”, toteaa johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

Poikkeuksena on jätevesiseuranta: Kouvolan Mäkikylän jätevesiseurannassa ei ole nähty olennaisia muutoksia vaan viruspitoisuudet ovat edelleen korkeat.

Kaikki eivät hakeudu terveydenhuollon koronavirustestiin. On myös mahdollista, että covidia sairastetaan oireettomana tai vähäoireisena. Tällöin koronavirustartuntaa ei välttämättä tilastoida mihinkään.

Kymenlaaksolaisia kehotetaan edelleen ottamaan koronarokotus ja huolehtimaan tehosteannoksista. Parhaillaan odotetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mahdollista päätöstä koskien 4. koronarokotusten laajentamista uusille ryhmille.

Maskisuositusta kevennetään Kymenlaaksossa

Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä keskusteli 4.5. erityisesti maskisuosituksesta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos poisti huhtikuun puolivälissä yleisen maskisuosituksen, mutta Kymenlaaksossa on edelleen ollut voimassa alueellinen vahva maskisuositus.

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä päätti poistaa alueellisen vahvan maskisuosituksen. Maskisuositusta kevennetään siten, että se vastaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suositusta, jonka mukaan maskin käyttöä suositellaan edelleen tietyissä tilanteissa julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä

·         niille, jotka hakeutuvat koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin

·         niille, joilla on hengitystieinfektion oireita, mutta kodin ulkopuolella liikkuminen on välttämätöntä

·         niille, jotka tietävät altistuneensa koronavirukselle (esim. perheessä on todettu tartuntoja) ja kodin ulkopuoliset lähikontaktit eivät ole vältettävissä.

Oireisille suositellaan aina ensisijaisesti pysymistä kotona oireiden väistymiseen saakka.

Samoin muistutetaan, että erityisesti rokottamattomien 12 vuotta täyttäneiden sekä kaikkien, joilla on riski saada vaikea koronatauti rokotuksista riippumatta, kannattaa harkita sellaisen maskin käyttöä, joka suojaa myös kantajaansa tehokkaasti.

(THL:n tiedote 14.4.2022: https://thl.fi/fi/-/thl-n-yleinen-maskisuositus-poistuu-mutta-maskia-voi-oman-harkinnan-mukaan-edelleen-kayttaa )

”Maskia voi silti edelleen käyttää oman harkinnan mukaan. Maskia voi hyvin käyttää antamassa lisäturvaa itselle esimerkiksi ruuhkaisissa sisätiloissa liikkuessa”, Mäntymaa muistuttaa.

Vaikka alueellinen vahva maskisuositus poistuu, tapahtumien järjestäjät, työnantajat, kunnat ja muut toimijat voivat edelleen antaa tilanne- ja tapauskohtaisia ohjeita maskin käyttöön. Esimerkiksi kouluissa voidaan kevätlukukauden turvaamiseksi tapahtumiin ja juhliin antaa tilaisuuksia koskevia maskisuosituksia.

Maskin käyttö on edelleen voimassa sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle sekä asiakkaille sairaaloissa, laitoksissa ja asumisyksiköissä asioidessa tai vieraillessa.

Kymenlaaksossa on edelleen voimassa alueellinen etätyösuositus. Työnantajat voivat käyttää omaa harkintaansa ja etätyötä suositellaan järjestämään aina, kun se on työtehtävien kannalta tarkoituksenmukaista. 

Epidemiatilanteen rauhoittuessa Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä päätti kokoontua seuraavan kerran 18.5.