Kymenlaaksossa yhä runsaasti uusia koronatartuntoja, tilanne kuormittaa terveydenhuoltoa ja kuntien palvelujakin

Julkaistu 13.04.2022

Kymenlaakson koronatilanne jatkuu vaikeana ja alueella todetaan yhä runsaasti uusia koronatartuntoja. Tartuntamäärät eivät ole kääntyneet selkeään laskuun, mutta tilanne on tasaantunut. Terveydenhuollon koronatestein varmistuneita tapauksia on viime viikkoina ollut seuraavasti: 12. viikolla 2476, 13. viikolla 13 2203 ja 14. viikolla 1948 uutta koronavirustartuntaa. Viimeisen kahden viikon esiintyvyysluku 100 000 asukasta kohti on 2562.

”On vaikea sanoa, ovatko tartuntamäärät todellisuudessa vähenemään päin. Kaikki eivät hakeudu viralliseen koronatestiin ja hoitoalan lakko, joka koskee meillä HUS diagnostiikan palveluja, on voinut vaikuttaa testiin hakeutumiseen ja näytevastausten viiveeseen”, toteaa johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

”Sote-henkilöstöllä on edelleen paljon koronatartuntoja ja sairauspoissaoloja. Uusien tartuntojen määrässä on pieni kääntyminen alaspäin, mikä toivottavasti ennustaa hyvää laajemminkin”.

Sairaalahoidossa on 39 potilasta, jolla on koronavirustartunta. Näistä potilaista noin kahdella kolmasosalla covid on ensisijainen syy sairaalahoitoon. Potilaista noin puolet on erikoissairaanhoidossa ja puolet perusterveydenhuollon puolella. Myös hoivayksiköissä esiintyy koronavirustartuntoja ja tartuntaryppäitä.

Tartuntatautiyksikkö on ruuhkautunut, ja koronan lisäksi alueella esiintyy nyt mm. ripulitauteja kuten noroa. Kaiken kaikkiaan terveydenhuolto on kuormittunut. Esimerkiksi päivystyksessä tämä voi näkyä pidentyneinä odotusaikoina.

”Hoitoketjut ovat tukossa ja tilanteita ratkotaan päivittäin. Erityisesti päivystyksessä on ollut vaikea tilanne. Potilailla on koronatartuntoja ja jatkohoitopaikkoja on ollut vaikea löytää. Henkilöstöllä on runsaasti sairauslomia ja lakko hidastaa toimintoja”, Mäntymaa listaa.

”Ensihoidossa on tauon jälkeen saatu kaikki yksiköt ajoon, mikä on tietysti hieno asia”.

Mäntymaa muistuttaa, että koronarokotuksiin on tärkeä hakeutua edelleen.

”Sairaalahoidossa havaitaan edelleen koronapotilaita, jotka eivät ole ottaneet lainkaan koronarokotusta. Heitä on suhteessa selvästi enemmän kuin koronarokotuksen saaneita”.

80 vuotta täyttäneiden 4. koronarokotukset ovat edenneet hyvin. Kymenlaaksossa on annettu 4. annoksia 80 vuotta täyttäneille noin 4900. Ikääntyneet ovat käyneet tasaisesti rokotuspisteillä. Rokotuksille on vapaita aikoja varattavissa, mutta walk in -rokotukset ovat olleet suosittuja.

Mäntymaa muistuttaa rokotussuojan lisäksi myös muiden perusohjeiden noudattamisesta, sillä koronaepidemia ei ole alueella ohi. Sairaana on pysyttävä kotona, käsihygieniasta on huolehdittava ja väkijoukoissa on syytä liikkua harkiten, vaikka yhteiskunta on jo avautunut.

Kymenlaaksossa on voimassa vahva maskisuositus ja vahva etätyösuositus.

Kymenlaakson alueellisen koronakoordinaatioryhmän keskusteluissa tuli hyvin esiin, kuinka koronaepidemia ja siihen liittyvät sairauspoissaolot vaikuttavat moniin toimintoihin. Palvelut on saatu kunnissa pidettyä pyörimässä, mutta ”varpaillaan pitää olla koko ajan”, ruoka- ja puhtaushuollon lisäksi sairauspoissaolot ovat tuoneet haasteita erityisesti varhaiskasvatukseen.

Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontuu seuraavan kerran 20.4.