Kymenlaakson koronaepidemiatilanne yhä vaikea, maskin käyttöä suositellaan edelleen

Julkaistu 20.04.2022

Koronavirustartuntoja on Kymenlaaksossa edelleen runsaasti. Uusia koronatapauksia todettiin 2562 viikolla 12, 2203 viikolla 13, 1948 viikolla 14 ja 1456 viikolla 15 . Kahden viikon ilmaantuvuusluku 100 000 asukasta kohti on 2101. Nämä ovat terveydenhuollon koronatestein todennettuja tartuntoja.

Viikonloppuisin koronatesteihin ei hakeuduta yhtä vilkkaasti kuin arkisin. Pääsiäisviikolla koronatestejä otettiin 900 vähemmän kuin normaaliviikolla, minkä vuoksi viime viikkojen luvuista on vaikea päätellä epidemian kehittymistä.

Kouvolan jätevesiseurannassa ei ole tapahtunut merkittäviä covid-viruspitoisuuksien muutoksia.

”Epidemiatilanne on vaikea. Varovasti voi kuitenkin sanoa, että tartuntamäärissä on nyt havaittavissa pientä vähenemistä. Myös sote-ammattilaisten koronatartuntamäärien väheneminen ennustaa parempaa suuntaa”, luonnehtii johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

Sairaalahoidon tarve on pysynyt pääsiäisviikonloppunakin tasaisena. Sairaalahoidossa on yhteensä 39 potilasta, joilla on koronavirustartunta. Noin kahdella kolmasosalla koronavirustartunta on ensisijainen syy sairaalahoidolle. Myös hoivayksiköissä esiintyy koronatartuntoja ja tautiryppäitä.

”Tartuntamäärät ovat edelleen suuria ja terveydenhuolto on kuormittunut. Sairaaloissa ja hoivayksiköissä on ikääntyneitä sairastuneita, joten tilanteeseen tulee suhtautua vakavasti”.

Alueellista vahvaa maskisuositusta päätettiin jatkaa Kymenlaaksossa

Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä keskusteli 20.4. erityisesti maskisuosituksen tarpeellisuudesta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos poisti viime viikolla yleisen maskisuosituksen, mutta alueellisesti se voidaan edelleen pitää voimassa. Kymenlaaksossa on tähän saakka ollut voimassa vahva maskisuositus ja vahva etätyösuositus.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee maskin käyttöä edelleen julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä

  • niille, jotka hakeutuvat koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin
  • niille, joilla on hengitystieinfektion oireita, mutta kodin ulkopuolella liikkuminen on välttämätöntä
  • niille, jotka tietävät altistuneensa koronavirukselle (esim. perheessä on todettu tartuntoja) ja kodin ulkopuoliset lähikontaktit eivät ole vältettävissä.

Oireisille suositellaan aina ensisijaisesti pysymistä kotona oireiden väistymiseen saakka.

Samoin THL muistuttaa, että erityisesti rokottamattomien 12 vuotta täyttäneiden sekä kaikkien, joilla on riski saada vaikea koronatauti rokotuksista riippumatta, kannattaa harkita sellaisen maskin käyttöä, joka suojaa myös kantajaansa tehokkaasti.

(THL:n tiedote 14.4.2022: https://thl.fi/fi/-/thl-n-yleinen-maskisuositus-poistuu-mutta-maskia-voi-oman-harkinnan-mukaan-edelleen-kayttaa )

Näiden lisäksi Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä päätti jatkaa vielä alueellista vahvaa maskisuositusta Kymenlaaksossa.

”Kymenlaakson koronatilanne on edelleen vaikea, vaikeimpia koko Suomessa ja terveydenhuolto on kuormittunut”, johtajaylilääkäri Mäntymaa perustelee.

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä suosittelee, että kymenlaaksolaiset jatkavat maskin käyttöä sisätiloissa ja ruuhkaisissa ulkotiloissa. Maskia on tärkeä käyttää esimerkiksi kauppakeskuksissa, elokuvissa ja erilaisissa tapahtumissa, järjestäjiltä ja muilta toimijoita ei kuitenkaan velvoiteta maskin käytön valvontaa vaan maskin käyttö on jokaisen vierailijan omassa harkinnassa. Sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakkaiden ja henkilöstön tulee edelleen käyttää maskia sairaaloissa, laitoksissa ja asumisyksiköissä työskennellessä, asioidessa tai vieraillessa.

Maskisuositusta päätettiin jatkaa myös kouluissa. Maskisuositusta kevennettiin siten, että se alkaa kuudennesta luokasta ylöspäin, kun se aiemmin alkoi kolmannesta luokasta. Kouluissa maskin käyttöä suositellaan 6. luokasta alkaen ja erityisesti tilanteissa, joissa on yhteisiä kokoontumisia koulun eri luokkien tai eri kouluista tulevien oppilaiden kesken tai jos oppilaan perheenjäsenellä on koronavirustartunta. Maskisuosituksella halutaan mm. turvata koulujen kevätlukukausi tapahtumineen ja kevätjuhlineen.

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä päätti jatkaa myös vahvaa etätyösuositusta.

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontuu seuraavan kerran 27.4.