Kaupunginhallitus ei näe tarvetta Leninin patsaan poistamiseen

Julkaistu 11.04.2022

Kotkan kaupunginhallitus päätti antaa kaupunginvaltuustolle kaupunkirakennelautakunnan käsittelyn mukaisen vastauksen kuntalaisaloitteeseen ja valtuustoaloitteeseen Leninin patsaan poistamiseksi.

Vastauksessa todetaan muun muassa, että Leninin muistomerkkiin liittyvien erityisen kielteisten merkitysten vuoksi tätäkään muistomerkkiä ei ole tarve poistaa.

Sen sijaan muistomerkki voi saada uuden merkityksen, joka syntyy yhteisen keskustelun kautta. Jatkossa muistomerkin on vaikea nähdä enää aidosti kunnioittavan Leniniä seuraajineen. Se on jäänyt sortohallinnon dokumentiksi.

Symbolina merkityksen muuttumiselle ja uudelle ajattelutavalle muistomerkin siirtämiseen ei niin ikään tulisi käyttää resursseja, vaan suunnata mahdolliset panostukset Venäjän sortotoimenpiteiden uhrien auttamiseen, tällä hetkellä Ukrainassa.

Muistomerkki sijaitsee Pohjoispuistokadun sisään jäävässä puistikossa, jota ei ole nimetty. Puistikko muodostuu istutettavasta katualueen osasta. Paikan uudelleen nimeämisen tarvetta ei siis ole Leninin nimen poistamiseksi kartoilta.

Paikan nimeäminen Ukrainan mukaan ei myöskään tunnu erityisen perustellulta. Aukiolla itsellään ei ole yhteyttä Ukrainaan tai sen tapahtumiin. Toimenpiteellä ei voida vähentää kärsimystä Ukrainassa eikä luoda kansainvälistä painetta Venäjälle. Konkreettiset avustustoimenpiteet ovat nyt Ukrainassakin symboleja tärkeämmät.

Kaupunginhallituksen esityslista on luettavissa osoitteessa www.kotka.fi/esityslistat