Uusien koronatartuntojen määrän kehitys Kymenlaaksossa on tasaantunut

Julkaistu 02.03.2022

Kymenlaakson koronatilanne on tasaantumassa. Viimeisen kahden viikon aikana ajalla 14.–27.2. on todettu 3740 uutta koronatapausta. Viikoittaisissa tartuntamäärissä on nyt hienoinen lasku: Viikolla 7 uusia tapauksia oli 1922 ja viikolla 8 oli 1757.
Ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on 2309. Positiivisten näytteiden osuus kaikista otetuista näytteistä on 46,3 %. Kymenlaaksossa lieväoireisia ei ohjata enää testeihin, joten laboratoriovarmistetut tartuntamäärät ovat viitteellisiä.

”Kymenlaakson epidemiatilanne on tartuntamäärien perustella tällä hetkellä edelleen Suomen huonoimpia. Silti ensimmäistä kertaa sitten joulun ajan viikoittainen tapausmäärä on laskenut. Siitä ei voida päätellä isompaa trendiä, mutta toki toivoa käänteestä se herättää”, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo.

Sairaalahoidossa koronaviruspotilaita on ollut tasaisesti noin 10. Sairaalahoidossa olevien määrä vaihtelee jonkin verran päivittäin.

”Sairaalahoidossa yliedustettuina ovat rokottamattomat ja ne, joilla rokotussarja on selkeästi jäänyt kesken, eli puuttuu vaikkapa toinen tai kolmas rokotus. Ei siis ole epäilystäkään siitä, miten merkittävä vaikutus rokotuksilla on vaikean, sairaalahoitoa vaativan koronavirustaudin ehkäisyssä”.

Koronatartuntoja esiintyy koko Kymenlaaksossa. Tartuntoja on todettu eniten 30–49 -vuotiailla sekä 10–19-vuotiailla lapsilla ja nuorilla. Vähiten uusia tapauksia todetaan edelleen yli 60-vuotiailla.

Koronarokotuksen ensimmäisen annoksen on saanut 89,6 %, toisen annoksen 87,8 % ja kolmannen rokoteannoksen 65,2 % 18 vuotta täyttäneistä kymenlaaksolaisista.

”Käytännössä meillä rokotuskattavuus lisääntyy enää vain kolmansien annosten osalta. Hieman alhaisiksi ovat jämähtäneet ensimmäiset ja toiset annokset, joten edelleen toivomme ensimmäistä kertaa rokotukseen suuntaavia aktiivisesti liikkeelle”, Mäntymaa kehottaa.

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä jatkoi vahvaa maskisuositusta ja etätyösuositusta

Käytännössä kaikki suuret rajoitukset ovat poistuneet Kymenlaaksossa ja koko Suomessa. Myös valtakunnallinen etätyösuositus päättyi helmikuun lopussa. Kymenlaakson ryhmä päätti kuitenkin pitää etätyösuosituksen voimassa Kymenlaaksossa.

”Kymenlaakson epidemiatilanne ei vielä ole sellainen, että on aika automaattisesti kutsua työntekijöitä takaisin toimipisteisiin. Edelleen suosituksemme on, että etätyötä tehdään silloin, kun se työtehtävät sen mahdollistavat ja myös kokouskäytännöissä suositaan etätoteutusta”, Mäntymaa toteaa.

Kymenlaaksossa jatkettiin myös vahvaa maskisuositusta. Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontuu seuraavan kerran 9.3.