Koronaepidemia ei ole ohi Kymenlaaksossa, vaikka yhteiskunta on avautunut

Julkaistu 09.03.2022

Kymenlaaksossa on edelleen runsaasti koronavirustartuntoja. Viimeisen kahden viikon aikana ajalla 21.2.–6.3.2022 on todettu yhteensä 3563 koronavirustartuntaa. Näiden terveydenhuollossa todennettujen koronatartuntojen lisäksi esiintyy todennäköisesti runsaasti kotitestein todennettuja tartuntoja. Pelkästään terveydenhuollossa todennettujen tartuntojen ilmaantuvuusluku on 2199, mikä on valtakunnallisestikin erittäin korkea. Positiivisten näytteiden osuus koronanäytteistä on noin puolet (49 prosenttia).

Kuukauden aikana koronatartuntojen määrä ei ole merkittävästi vähentynyt eikä noussut Kymenlaaksossa.

”Epidemia ei siis ole vielä lainkaan ohi, vaikka yhteiskunta on avautunut”, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa muistuttaa.

Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 16 koronaviruspotilasta. Sairaalahoitoa tarvitsevien määrä on kääntynyt nousuun etenkin perusterveydenhuollossa.

”Sairaaloissa on edelleen vilkasta, välillä näytti jo paremmalta. Covid kuormittaa edelleen terveydenhuoltoa. Sote-ammattilaisten osuus tartunnansaaneista on merkittävä ja Kymsotessa on päivittäin poissa töistä satoja sote-ammattilaista”, Mäntymaa kertoo.

”Rokotuskattavuus Kymenlaakson alueella on valitettavasti viime aikoina noussut varsin hitaasti. Täysi koronarokotussarja on jokaisen tärkeä ottaa, sillä rokotukset antavat suojaa koronaviruksen vakavilta tautimuodoilta. Sairaalahoidossa rokottamattomilla on suuri edustus.”

Kymenlaaksossa koronarokotuskattavuus on 18 vuotta täyttäneillä: 1 rokoteannos 89,4 %, 2 annosta 87,7 % ja 3 annosta 65,5 %. Kaikkien annosten kohdalla kattavuuden nousu on nyt hidasta.

”On opittava elämään yhteiskunnassa, jossa on koronaepidemia”

Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontui tänään keskustelemaan epidemiatilanteesta, joka ei näytä laantuvan. Varsinaisia rajoituksia ei ole enää voimassa lukuun ottamatta tartuntatautilain yleisiä hygieniavaatimuksia, joiden mukaan esimerkiksi yleisötilaisuuksissa asiakkaille on tarjottava mahdollisuus käsien puhdistamiseen ja oleskelu on järjestettävä mahdollisimman väljästi. Kymenlaaksossa on edelleen voimassa vahva maskisuositus ja etätyösuositus.

”Tällä hetkellä testataan, miten osaamme elää yhteiskunnassa, jossa on koronaepidemia ja samaan aikaan pidetään yhteiskunnan toiminnot – ja hauskuudetkin – auki. Miten tämä onnistuu, riippuu nyt yksilöiden toiminnasta”, Mäntymaa tiivistää.

”Jokaisen on tärkeä suojella itseään ja muita. Tämä tarkoittaa siitä, että jokaisen omalla vastuulla on huolehtia koronaturvallisesta käyttäytymisestä: käyttää maskia, huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta sekä rokotussuojasta. On erittäin tärkeää, että infektio-oireisena pysytään kotona”, Mäntymaa muistuttaa toimintatavoista, joiden tulisi olla jo osa arkea.

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä keskusteli tänään muun muassa sairasvakuutuslain väliaikaisesta muutoksesta, joka vaikuttaa myös kuntatyönantajien toimintaan koskien esimerkiksi tartuntatautipäivärahaan oikeuttavia todistuskäytäntöjä.

Ryhmä haluaa vielä muistuttaa ohjeista ensi viikolla alkavien ylioppilaskirjoitusten onnistumiseksi: ylioppilaskokelaita ja heidän perheenjäseniään suositellaan omaehtoisesti välttämään ylimääräisiä kontakteja. Kontakteja on syytä välttää jo nyt kirjoitusten alkuun asti ja koko kirjoitusurakan ajan. Ylioppilaskokelaiden on syytä noudattaa kaikkia terveysturvallisia käytäntöjä ja jäädä sairaana kotiin.

Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontuu seuraavan kerran 16.3.2022.