Kymenlaaksossa uusien koronatartuntojen määrä lisääntynyt, rajoitusten sijaan korostetaan jokaisen omaa vastuuta

Julkaistu 23.02.2022

Kymenlaakson koronatilanteessa ei vieläkään näy käännettä parempaan suuntaan. Viimeisen kahden viikon aikana ajalla 8.–21.2.2022 on todettu 3739 uutta koronatapausta. Ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on 2308. Maanantaina 21.2.2022 todettiin epidemian korkein päiväluku, 366 uutta koronatartuntaa. Samaan aikaan kaikkia altistuneita ja lieväoireisia ei enää ohjata hakeutumaan terveydenhuollon koronatesteihin, joten todellinen tapausmäärä on todennäköisesti paljon suurempi.

Positiivisten näytteiden osuus kaikista otetuista näytteistä on jo 44,8 %.

”Kymenlaakson epidemiatilanne on tartuntamäärien perustella tällä hetkellä Suomen huonoin tai ainakin huonoimpia. Meidän pitää opetella elämään koronan kanssa tasaisen hankalassa tilanteessa, jossa on vielä riski muutoksesta vaikeampaan suuntaan”, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa toteaa.

Sairaalahoidossa on kymmenen koronaviruspotilasta. Sairaalahoidossa olevien määrä vaihtelee jonkin verran päivittäin.

”Tämän hetken koronatartuntamäärillä on kuitenkin vaarana, että sairaalahoidon tarve voi nousta nopeastikin ja tällöin nykyinen kapasiteetti täyttyy pian”, Mäntymaa muistuttaa.

Koronatartuntoja on runsaasti koko Kymenlaakson alueella. Tartuntoja on edelleen eniten ikäryhmissä 10–19-vuotiaat ja 30–49-vuotiaat ja vähiten yli 60-vuotiailla.

”Tartunnan saaneiden joukossa on päivittäin noin 40 sote-ammattilaista, joten covidin takia rivistä on poissa vähintään 200-300 kipeästi tarvittavaa sote-työntekijää viikossa. Terveydenhuollon kuormituksesta huolimatta leikkaustoiminta on onneksi saatu tammikuun hankalan tilanteen jälkeen käynnistettyä normaaliksi.”

Koronarokotuksen on saanut 89,5 %, kakkosrokotuksen 87,6 % ja kolmannen rokoteannoksen 64,5 % 18 vuotta täyttäneistä kymenlaaksolaisista.

”Rokotuskattavuusluvut ovat muihin alueisiin verrattuna hyviä. Rokotuskattavuus lisääntyy kuitenkin enää hitaasti, vaikka rokotuksiin olisi tärkeä hakeutua edelleen ja mahdollisimman pian”, Mäntymaa kehottaa.

Alueelliset suositukset otettava tosissaan

Tänään kokoontunut Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä painottaa alueellisten suositusten merkitystä. Vaikka aluehallintoviraston päätöksellä tehtäviä rajoituksia on purettu, on alueella edelleen voimassa suosituksia ja niitä on syytä noudattaa.

”Vaikka valtakunnallisesti koronatilanne on parantunut, Kymenlaaksossa epidemiatilanne on kaikilla eri mittareilla katsottuna mennyt vaikeampaan suuntaan. Suosituksia kuten vahvaa maskisuositusta on tärkeä noudattaa niin työpaikoilla kuin muuallakin: kaikissa julkisissa sisätiloissa, ruuhkaisissa ulkotiloissa, yleisötilaisuuksissa, julkisissa liikennevälineissä”, Mäntymaa listaa.

Kymenlaaksossa on voimassa myös vahva etätyösuositus. Työnantajia suositellaan järjestämään etätyötä kaikissa sellaisissa työtehtävissä, joissa se on tilapäisestikin mahdollista. Etämahdollisuutta on suosittava myös kokouksissa aina silloin, kun tämä on mahdollista.

”Nyt kun rajoituksia on purettu, korostuu jokaisen yksilön oma vastuu toiminnastaan. Vaikka virallisia kokoontumisrajoituksia ei enää ole, on edelleen syytä välttää väkijoukkoja. Sairaana ja lievissäkin oireissa pitää pysyä kotona. Hyvä käsi- ja yskimishygienia ovat toivottavasti jo osa arkea. Vielä ei ole aika luopua maskista, korona ei ole vielä ohi”, Mäntymaa muistuttaa.

”Mikäli suosituksia ei noudateta ja epidemiatilanne vaikeutuu, on vaarana, että rajoituksia joudutaan ottamaan uudelleen käyttöön. Ja sitä ei varmasti kukaan halua.”

Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontuu seuraavan kerran 2.3.2022.