Kymenlaaksossa koronatartunnat eivät vieläkään kääntyneet laskuun, yleisötilaisuuksien rajoituksiin esitetään silti lievennyksiä

Julkaistu 09.02.2022

Kymenlaaksossa uusien laboratoriotutkimuksella todettujen koronatartuntojen määrä on edelleen korkea. Muutosta parempaan suuntaan ei ole vielä nähty eli päivittäiset tartuntamäärät ovat pysyneet ennallaan tai jopa lisääntyneet. Viimeisen kahden viikon aikana, ajalla 24.1. – 6.2. on todettu 2988 uutta koronavirustapausta. Kahden viikon ilmaantuvuusluku 100 000 asukasta kohti on 1844. Positiivisten näytteiden osuus kaikista koronanäytteistä on 35,8 %, tämä osuus on edelleen hieman noussut. Samaan aikaan terveydenhuollon koronatestiin ei enää ohjata hakeutumaan lievissä oireissa ja koronavirusta on myös oireettomilla. Toisin sanoen koronatartuntoja on alueella todennäköisesti paljon enemmän kuin todennettuja tartuntoja.

Koronatartuntoja esiintyy runsaasti koko Kymenlaakson alueella, kaikissa kunnissa. Tartuntoja on erityisesti nuoremmissa ikäryhmissä, vähiten yli 60-vuotiaiden ikäryhmissä.
Tartunnansaaneista noin 10 prosenttia on sosiaali- ja terveysalan työntekijöitä, millä on vaikutusta myös terveydenhuollon toimintaan.

Sairaalahoidossa koronapotilaiden hoito on rauhoittumassa. Sairaalahoidossa on yhteensä 22 koronaviruspotilasta, mutta mukana on perusterveydenhuollon osastohoidossa olevia potilaita.

”Kaikki tehohoitoon joutuneet ovat olleet rokottamattomia viimeisten kuukausien aikana. On tärkeä muistaa, että koronarokotukset antavat suojaa vakavilta tautimuodoilta. Vaikka meillä Kymenlaaksossa on koronarokotukset edenneet hienosti, vielä pitää kehottaa ihmisiä ykkösrokotuksiinkin”, muistuttaa johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

Kymenlaaksossa koronarokotuskattavuus on edennyt viime viikkoina nopeasti erityisesti kolmosrokotusten osalta. Ensimmäisen koronarokotuksen on saanut 89,3 prosenttia, kakkosrokotuksen 87,3 prosenttia ja kolmannen rokoteannoksen 62,3 prosenttia 18 vuotta täyttäneistä kymenlaaksolaisista.

Ryhmäharrastustoiminnan suosituksia lievennettiin

Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä keskusteli pitkään, kuinka sovittaa yhteen vaikeana pysynyt epidemiatilanne ja rajoitusten purkaminen. Pääperiaatteena on pitää voimassa vain välttämättömät rajoitukset ja suositukset, joilla voidaan vaikuttaa epidemian leviämiseen.
Viime viikon perjantaina 4.2. Etelä-Suomen aluehallintoviraston tekemään yleisötilaisuuksia koskevaan päätökseen päätettiin esittää lievennyksiä siten, että yleisötilaisuuksien maksimihenkilömääristä ja istumapaikkavelvoitteista luovutaan. Koronakoordinaatioryhmän uusi esitys Etelä-Suomen aluehallintovirastolle yleisötilaisuuksien rajoituksista kuuluu seuraavasti: Yli 50 henkilön sisätiloissa järjestettäviä yleisötilaisuuksia voi järjestää, jos osallistujamäärä on enintään puolet tilaisuuden enimmäisosallistujamäärästä kyseisessä tilassa. Alle 50 henkilön tilaisuuksia voi järjestää ilman tilan kapasiteettiin nähden suhteellista enimmäishenkilömäärää. Ulkona järjestettäviin tilaisuuksiin ei kohdistu rajoituksia.

Tapahtumien järjestäjiä halutaan muistuttaa, että pykälän 58d mukainen, tilojen terveysturvallista käyttöä koskeva määräys on edelleen voimassa Kymenlaaksossa.

Yksityistilaisuuksien osalta alueellisen koronakoordinaatioryhmän uusi suositus on:

  • Yksityistilaisuuksia tai perhejuhlia järjestettäessä on huomioitava terveysterveysturvallisuus kuten yleiset hygieniaohjeet ja maskisuositus.
  • Yksityistilaisuuksien järjestäjiä koskee suositus noudattaa yleisötilaisuuksia koskevia vastaavia rajoituksia.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto teki 4.2. päätöksen, joilla kumottiin Kymenlaakson alueella voimassa oleva tiettyjen liikunta- ja harrastustilojen sulkemiseen velvoittanut määräys. Tilat sai avata 5.2. alkaen.

Tämän päätöksen linjan mukaisesti koronakoordinaatioryhmä teki muutoksia harrastustoimintaa koskeviin alueellisiin suosituksiin. Uudet ryhmäharrastustoimintaa koskevat lievennetyt suositukset kuuluvat kokonaisuudessaan näin:

  • Lasten ja nuorten harrastustoiminnassa suositellaan, että harrastuksissa kiinnitetään erityistä huomiota koronaturvallisuuteen.
  • Aikuisten ryhmäharrastustoiminnassa on huomioitava terveysturvallisuus: turvavälit, hyvä käsi- ja yskimishygienia sekä maskin käyttö silloin, kun se on mahdollista.
  • Maskia on käytettävä liikuntaan tai urheiluun sekä niiden seuraamiseen käytettävissä tiloissa (vähintään yleisissä tiloissa ja pukeutumistiloissa). Urheilusuorituksen aikana maskia ei tarvitse käyttää.
  • Yleisön osalta tulee noudattaa aluehallintoviraston antamia määräyksiä kokoontumisrajoituksista sekä muita yleisötilaisuuksiin liittyviä ohjeita.
  • Etämahdollisuutta on suosittava yhdistysten kokouksissa aina silloin, kun tämä on mahdollista.

Koronakoordinaatioryhmä muistuttaa, että etätyösuositus on Kymenlaaksossa voimassa helmikuun loppuun asti.

Koronakoordinaatioryhmä kokoontuu pohtimaan alueen epidemiatilannetta ja arvioi siihen liittyvien toimenpiteiden tarvetta seuraavan kerran 16.2.