Kymenlaakson tartunnat nopeassa kasvussa, koronakoordinaatioryhmä esittää AVI:lle pykälän 58g käyttöönottoa

Julkaistu 12.01.2022

Kymenlaakson koronatilanne on huonontunut nopeasti ja voimakkaasti joulun jälkeen. Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä päätti esittää Etelä-Suomen aluehallintovirastolle pykälän 58g käyttöönottoa. Pykälä koskee mm. tilojen sulkemista ja sitä esitetään välttämättömänä ja laajana.

Viimeisen kahden viikon aikana ajalla 28.12.2021-10.1.2022 Kymenlaaksossa on todettu yhteensä 2041 uutta koronavirustartuntaa. Ilmaantuvuusluku 100 000 asukasta kohti on noin 1260.

Viikon aikana ajalla 3.-10.1. Kymenlaaksossa on otettu 4 625 koronavirusnäytettä. Näytteistä positiivisten osuus on jo lähes neljännes (23,4 prosenttia).

Sairaalahoidossa on 23 koronaviruspotilasta. Osalla potilaista on lisäksi myös muita syitä sairaalahoidon tarpeeseen. Alueella esiintyy myös mm. rs-virusta ja influenssaa. Joulun jälkeen Kymenlaaksossa on ollut myös muutama, alle viisi, koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta.

Koronatilanne kuormittaa koko terveydenhuoltoa. Samanaikaisesti myös sote-alan henkilöstöä on paljon sairastuneina.

”Sekä erikoissairaanhoidossa että perusterveydenhuollossa on supistettu tai suunniteltu kiireettömän hoidon supistamista, jotta voidaan varmistaa kiireellinen ja välttämätön hoito. Koronatilanteen vuoksi on jouduttu supistamaan myös neuvoloiden ja kouluterveydenhuollon perustoimintaa”, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa selvittää.

Koronavirusta esiintyy koko maakunnassa. Viime viikolla suhteellisesti eniten tartuntoja on ollut Kotkassa, nyt tartuntoja on paljon myös Kouvolassa ja Miehikkälässä. Tartuntoja esiintyy erityisesti työikäisillä, eniten 20-30 -vuotiailla.

Tartunnanjäljitystä, jossa kaikista tartunnoista tehdään tartuntaketjujen selvitys, ei voida enää suuren tartuntamäärän vuoksi tehdä. Tämän vuoksi tartunnanlähteistä ei saada enää luotettavaa tietoa. Tartunnansaaneiden joukosta pyritään ensisijaisesti seulomaan kaikkein riskialtteimmat seurattavat ja antamaan ohjeita heille. Tartunnanjäljitys pyrkii kontaktoimaan erityisesti sote-alan työntekijät ja iäkkäämmät hoivapalveluiden asukkaat.

Koronakoordinaatioryhmässä käytiin keskustelua muun muassa karanteenikäytännöistä, joista keskustellaan tällä hetkellä paljon myös julkisuudessa. Kymsotessa odotetaan sosiaali- ja terveysministeriön sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mahdollisia kansallisia uusia ohjeistuksia. Tällä hetkellä voimassa oleva karanteenin pituus on yleensä 7-10 päivää. Rokotetuilla karanteenin pituus on yleensä 7 vuorokautta ja rokottamattomalla yleensä 10 vuorokautta. Eristykseen määrätään henkilö, jolla on todettu koronavirustartunta. Oireettomien rokotettujen eristys on yleensä 7 vuorokautta ja oireettomien rokottamattomien eristys on yleensä 10 vuorokautta. Eristyksessä olevien, joilla on oireita, tulee välttää lähikontakteja oireiden keston ajan ja lisäksi vielä kaksi oireetonta päivää. Eristyksessä tulee olla vähintään 7 vuorokauden ajan.

Lasten ja nuorten harrastustoiminnan suosituksiin vain täsmennyksiä

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt 11.1. päätöksen, jolla tiukennetaan Kymenlaakson kokoontumisrajoituksia. 13.-31.1. kaikki sisällä järjestettävät yli kymmenen hengen ja ulkona järjestettävät yli 50 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty.
(Aluehallintoviraston tiedote: https://avi.fi/tiedote/-/tiedote/69929359)

Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä keskusteli 12.1. sosiaali- ja terveysministeriön ohjauskirjeestä ja toimenpiteistä, joilla voisi vaikuttaa alueen epidemiatilanteen parantumiseen. Ryhmä päätti esittää Etelä-Suomen aluehallintovirastolle sulkupäätöstä kaikkiin tiloihin, jotka voidaan tartuntatautilain pykälän 58 g mukaan määrätä suljettavaksi. Päätös koskee tilojen hallinnasta vastaavia toimijoita liikunta-, urheilu-, huvi- tai virkistystoiminnan osalta näissä tiloissa:

  • sisätilat, joita käytetään joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan
  • kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat
  • yleiset saunat ja uimahallien, maauimaloiden, kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat
  • tanssipaikat ja kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin sekä muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat
  • huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat
  • sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat
  • kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.

Yksi tärkeä keskustelun aihe oli lasten harrastustoimintaan liittyvät suositukset ja rajoitukset. Epidemiatilanne on huolestuttava, mutta samalla lasten harrastusten rajoituksia haluttiin harkita viimeisimpinä keinoina.

Ryhmä päätti tehdä lasten harrastustoimintaan liittyen vain pieniä täsmennyksiä aiempiin suosituksiin.
Uusi suositus koskee vuonna 2003 ja tämän jälkeen syntyneitä:
Lasten ja nuorten harrastustoiminnassa suositellaan, että harrastuksissa kiinnitetään erityistä huomiota koronaturvallisuuteen eli suositaan harjoituksia, joissa ei synny fyysistä kontaktia ja huolehditaan turvaväleistä. Suosituksena on, että harrastusryhmät harjoittelevat erillään muista ryhmistä omissa kuplissaan, jotta kontaktit muihin lapsiin ja ohjaajiin pystytään minimoimaan. Kuplan koko on korkeintaan 10 henkilöä. Lasten ja nuorten ryhmäharrastustoiminnassa suositellaan siirtymään mahdollisimman paljon ulkotiloihin.

Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä päätti kokoontua seuraavan kerran maanantaina 17.1.