Kymenlaakson koronatilanne vaikeutunut nopeasti, terveydenhuolto kuormittunut, kokoontumisiin esitetään uusia suosituksia ja rajoituksia

Julkaistu 10.01.2022

Kymenlaakson koronatilanne on vaikeutunut edelleen. Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontui tänään ylimääräiseen kokoukseen nopeasti huonontuneen koronatilanteen vuoksi.

Viimeisen kahden viikon aikana on todettu 2017 uutta koronavirustartuntaa. Ilmaantuvuusluku 100 000 asukasta kohti on 1245.
”Päivittäiset määrät ovat noin 150–200 uutta tartuntaa päivässä. Tartuntoja on neljä-viisi kertaa enemmän kuin aiemmissa epidemian aalloissa”, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa luonnehtii.
”Suurin ilmaantuvuus on 20–30-vuotiailla. Samassa ryhmässä on valitettavasti myös alhaisin rokotuskattavuus.”

Koronatartuntoja on koko Kymenlaaksossa, mutta erityisesti Kotkassa todetaan nyt paljon tartuntoja. Positiivisten näytteiden osuus on jo viidennes (22 %) kaikista näytteistä.
”Varsinaisesta tartunnanjäljityksestä ei voida tällä hetkellä puhua suuren tartuntamäärän takia. Tartunnansaaneita pyritään informoimaan mahdollisimman tehokkaasti ja joukosta pyritään ensisijaisesti seulomaan kaikkein riskialtteimmat seurattavat ja antamaan ohjeita heille.”

Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 16 koronaviruspotilasta.
”On todennäköistä, että sekä päivystyksen että sairaalahoidon tarve lisääntyy vielä jonkin aikaa. Samanaikaisesti myös henkilöstöä on paljon sairastuneina. Tämän vuoksi viikonlopun aikana on valmisteltu sekä perusterveydenhuollon että erikoissairaanhoidon kiireettömän hoidon rajoittamista, jotta henkilöstö saataisiin riittämään välttämättömään hoitoon ja riittävä määrä osastopaikkoja varattua sairastuneille”, johtajaylilääkäri Mäntymaa kertoo.

Terveysasematoiminta keskeytetään toistaiseksi Jaalassa, Elimäellä ja Virolahdella. Terveysasemien henkilöstöä siirtyy turvaamaan terveydenhuoltoa muissa tehtävissä tai toimipisteissä. Näiden kolmen terveysaseman toimintaa järjestetään parhaillaan uudelleen, ainakin osassa toiminta keskeytyy jo tämän viikon aikana. Niihin asiakkaisiin, joiden vastaanottoaikoihin tulee muutoksia, ollaan henkilökohtaisesti yhteydessä.

Kymenlaaksoon uusia rajoituksia ja suosituksia

Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä päätti tänään antaa Etelä-Suomen aluehallintovirastolle (ESAVI) suosituksen, että Kymenlaakson alueella kielletään kaikki yli 10 hengen sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset. Ulkotiloissa rajoitus koskee yli 50 hengen yleisötilaisuuksia ja kokouksia. Nykyinen rajoitus, jossa kielletään kaikki yli 50 hengen sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet, on voimassa 12.1.2022 asti.

Koronakoordinaatioryhmä keskusteli myös pykälästä 58g, joka koskee mm. tilojen sulkemista. Ryhmä päätti kuitenkin käsitellä pykälän 58g tarpeellisuutta uudelleen keskiviikkona 12.1.2022, jolloin päätöksenteossa on todennäköisesti käytävissä myös sosiaali- ja terveysministeriön uusi ohjauskirje.

Keskiviikon kokouksessa ryhmä käsittelee myös mahdollisia uusia suosituksia ja rajoituksia koskien lasten ja nuorten harrastustoimintaa. Nopeasti huonontuneessa koronatilanteessa koronakoordinaatioryhmä suosittelee, että keskiviikkoon saakka lasten ja nuorten ryhmäharrastustoiminnassa olisi hyvä siirtyä mahdollisimman paljon ulkotiloihin.

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä antoi lisäksi seuraavat alueelliset suositukset:
– Aikuisten sisätiloissa tapahtuvaa ryhmäharrastustoimintaa ei suositella. Suositus on voimassa 31.1.2022 saakka.
– Suositellaan, että yli 10 hengen yksityistilaisuuksia tai perhejuhlia ei järjestetä eikä näihin osallistuta.