Koronarokotusten väli lyhenee Kymenlaaksossa

Julkaistu 04.01.2022

Kymenlaaksossa otetaan käyttöön THL:n suositus lyhyemmästä rokotusvälistä toisen ja kolmannen koronarokotuksen välillä.
Voimakkaasti immuunipuutteisille henkilöille suositellaan kolmatta annosta, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään kaksi kuukautta. 60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmiin kuuluville kolmas rokoteannos voidaan antaa, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 3–4 kuukautta. Alle 60-vuotiaille, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, kolmatta rokoteannosta voidaan tarjota 4–6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.

THL suosittelee, että kolmatta koronarokoteannosta tarjotaan kaikille 18 vuotta täyttäneille. Kymsotessa kolmosannoksia laajennetaan ikäryhmittäin porrastettuina. Kymenlaaksossa kolmansia koronarokotuksia annetaan tällä hetkellä 50 vuotta täyttäneille, riskiryhmiin kuuluville ja niille, pääasiassa sote-henkilöstöön kuuluville, jotka ovat saaneet koronarokotuksen lyhyellä rokotusvälillä. 40 vuotta täyttäneiden kolmannet rokotukset on tarkoitus aloittaa vielä tammikuun aikana.

Kymenlaaksolaiset hakeutuvat tällä hetkellä aktiivisesti 3. rokotuksiin. Runsaiden yhteydenottojen vuoksi koronarokotusten ajanvaraus on ruuhkautunut ja viive takaisinsoitossa on tällä hetkellä noin kaksi viikkoa. Puhelinpalvelun henkilökuntaa on saatu lisättyä ja jonoa purettua. Ajoittain ruuhkaa on myös walk in -rokotuksissa, erityisesti siinä vaiheessa, kun rokotuspiste aukeaa. Seuraavat vapaat ajat koronarokotukseen ajanvarauksen kautta ovat tammi-helmikuun vaihteessa.

Tällä hetkellä 3. koronarokotuksiin hakeutuvat Kymenlaaksossa myös ne, jotka eivät ole ikänsä puolesta vielä rokotusvuorossa.

”Toivomme, että nuoremmat ikäryhmät odottavat omaa vuoroaan, jotta vanhemmat ikäryhmät saadaan ensin suojattua. Vanhemmilla henkilöillä on usein kulunut myös pidempi aika kakkosrokotteesta, kuin nuoremmilla. Lisäksi on hyvä muistaa, ettei ole vieläkään myöhäistä hakeutua ykkös- tai kakkosrokotteelle, jos ne ovat jostain syystä viivästyneet”, sanoo Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

Ensimmäisen rokotteen on saanut 87,9 % yli 12-vuotiaista kymenlaaksolaisista, 2. rokotteen 85 % ja 3. rokotteen 27,7 %.

Yksityisillä työterveyspalveluilla on mahdollisuus rokottaa työterveyden asiakkaita

Kymenlaaksossa yksityisillä työterveyspalveluilla on mahdollisuus aloittaa koronarokotukset tammikuussa. Jokainen työnantaja päättää itse, kuuluuko koronarokotus työntekijöille tarjottavaan työterveyssopimukseen. Työterveyspalvelut ovat yhteydessä asiakkaisiinsa ja informoivat, kun ajanvaraus on auki.

Työterveyspalveluiden osallistuminen koronarokotuksiin keventää Kymsoten rokotusjonoja. Kymsote toimittaa koronarokotevalmisteita työterveyspalveluiden käyttöön. Työterveyspalveluille tarjottava rokotevalmiste on Modernan Spikevax.

”Modernan rokotevalmiste on helpompi jakaa ja käyttää. Kun käytössä on vain yksi valmiste, ei tule sekaannuksen vaaraa esimerkiksi annostelussa. Myös hukka-annosten määrä pystytään näin minimoimaan”, Kymsoten infektioylilääkäri Risto Pietikäinen sanoo.

Kymsotella on käytössä kahden eri valmistajan koronarokotteita: Modernan Spikevax ja Pfizerin Comirnaty.

”Kummatkin ovat toimintaperiaatteeltaan samankaltaisia mRNA-rokotteita. Molemmissa rokotteissa sivu- ja haittavaikutukset ovat samanlaisia, eikä kumpaakaan rokotteeseen ole liitetty verisuonitukosten riskiä”, Marja-Liisa Mäntymaa sanoo.
”Ainoa ero on, että vain Comirnaty-rokotetta suositellaan toistaiseksi alle 30-vuotiaiden miesten tehosterokotusannoksiin eli kolmosannokseksi”, Mäntymaa jatkaa.

Risto Pietikäisen mukaan aiemmin Modernan rokotteessa oli enemmän vaikuttavaa rokotetta, jolloin Modernan rokotteista saattoi saada useammin lieviä rokotusoireita, kuten kuumetta ja kipua olkavarressa.

”Nyt annos on puolitettu ja sivuvaikutuksia tulee vähemmän”, Pietikäinen sanoo.

”Tutkimuksissa rokotteiden välillä ei ole havaittu muuta eroa kuin se, että Modernan rokotteen on todettu olevan hieman tehokkaampi kuin Pfizerin”.

Kaikilla rokotteilla, kuten muillakin lääkkeillä, voi olla haittavaikutuksia. Useimmat rokotteiden haittavaikutukset ovat lieviä ja ohimeneviä. Lieviä rokotusoireita ovat muun muassa pistoskohdassa esiintyvä kipu, punoitus, kuumotus tai turvotus tai yleisoireena kuumereaktio, vilunväristyksiä, lihassärkyä, päänsärkyä, ärtyneisyyttä ja huonovointisuutta. Oireet alkavat yleensä parin vuorokauden sisällä rokotuksesta ja menevät ohi muutamissa tunneissa tai vuorokausissa. Oireita voi hoitaa kuume- ja kipulääkkeellä. Oireet ovat tavallisempia toisen mRNA-rokoteannoksen jälkeen. Paikallis- ja yleisoireet eivät estä jatkorokotuksia.

5−11-vuotiaiden riskiryhmään kuuluvien rokotukset alkavat 15.1.

Koronarokotusta tarjotaan 5−11-vuotiaille lapsille, jotka kuuluvat sairautensa tai tilansa vuoksi vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin. Tarkat tiedot lasten riskiryhmistä ja muuta tietoa lasten koronarokotuksista löytyvät THL:n sivulta https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/rokotteet-ja-koronavirus/usein-kysyttya-lasten-ja-nuorten-koronarokotuksista
Tähän ryhmään kuuluvia lapsia arvioidaan olevan Kymenlaakson alueella noin 800-1000.

Lasten koronarokotuksia annetaan Hansan rokotuspisteessä Kouvolassa ja Pasaatin rokotuspisteessä Kotkassa. Rokotuksiin mennään ajanvarauksella. Ensimmäiset lasten rokotuspäivät ovat lauantaina 15.1. ja 22.1. Pyhtääläisille ja Pyhtään terveysaseman valinneille rokotuksia annetaan ajanvarauksella Pyhtään terveysasemalla 15.1. lähtien.

Ajanvaraus 5−11-vuotiaiden riskiryhmään kuuluville on käynnissä. Alle 10-vuotiaiden lasten kohdalla huoltajat voivat tehdä lapsen puolesta asioinnin sähköisen ajanvarauksen kautta. 10 vuotta täyttäneiden lasten kohdalla ajanvarauksen voi tehdä vain puhelimitse. Tietoa ajanvarauksesta täältä: https://korona.kymsote.fi/ajanvaraus-rokotukseen/