Kymenlaaksossa runsaasti uusia koronatartuntoja, uusia rajoituksia voimaan

Julkaistu 27.12.2021

Kymenlaakson koronatilanne on vakava. Viimeisen viikon aikana uusien tartuntojen määrä on lähes tuplaantunut, jouluviikolla on todettu yhteensä 315 koronavirustartuntaa. Joulupäivänä todettiin 74 uutta tartuntaa.

”Parin viimeisen päivän perusteella tilanne näyttää kuitenkin olevan tasaantumassa, ts. koronatilanne ei ole kehittynyt enää huonompaan suuntaan. Kovin suuria johtopäätöksiä ei kuitenkaan kannata vielä tehdä. Jouluna testeihinkin hakeuduttiin vähemmän kuin alkuviikosta”, selvittää hallintoylilääkäri Kari Kristeri.

Koronavirusta esiintyy koko Kymenlaaksossa. Tartuntoja on erityisesti lapsilla, jotka ovat puolestaan tartuttaneet vanhempiaan. Tartunnanlähteenä on myös muu lähipiiri kuten nuoret aikuiset, jotka ovat saapuneet vanhempiensa luokse joulunviettoon.

Omikroniin viittaavan SGTF-löydöksen osuus on noussut nopeasti: Viikoittain nousua on ollut ensin 4,4 prosentista 24,2 prosenttiin ja nyt 65,2 prosenttia tartunnoista viittaa koronaviruksen omikron-muunnokseen. Sairaalahoidossa on neljä koronaviruspotilasta.

”Tehohoitopotilaat kuormittavat aina sairaanhoitoa. Mutta etukäteen pelättiin, että huonontunut koronatilanne näkyy merkittävästi sairaalahoidossa ja kuormittaa päivystystä, näin ei kuitenkaan onneksi ole jouluna käynyt”, Kristeri toteaa.

Tartunnanjäljitys on ruuhkautunut. Tartunnansaaneiden kontaktoinnissa voi olla viivettä kolmekin päivää.

”Koronaviruksen omikron-muunnos näyttää tarttuvan herkästi. Koronarokotukset ovat erittäin tärkeä suoja koronaviruksen vakavalta tautimuodolta. Koronarokotuksiin on saatu rekrytoitua lisää väkeä, mikä tuo toivottua vauhtia rokotuksiin. Samoin ajanvaraukseen on saatu lisättyä henkilöstöä. Tänään on päästy purkamaan takaisinsoittoa odottavia puheluita, joita on noin 3500”, Kristeri kertoo.

Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontui tänään sovitusti ylimääräiseen kokoukseen huonontuneen koronatilanteen vuoksi. Ryhmä halusi myös keskustella hallituksen viime viikolla linjaamista uusista suosituksista ja rajoituksista. Koronakoordinaatioryhmä suositteli viime viikolla Etelä-Suomen aluehallintovirastolle tartuntatautilain pykälän 58d käyttöönottoa. Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt päätöksen Kymenlaaksoon ajalle 28.12.2021–27.1.2022. Päätös velvoittaa asiakas- ja yleisötilojen käytöstä vastaavia toimijoita järjestämään toiminnan siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistujien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Toimija voi esimerkiksi rajoittaa asiakasmäärää, porrastaa kävijöiden osallistumista ja/tai tehdä tilaan ja asiakaspaikkojen sijoitteluun liittyviä järjestelyjä.

Määräys koskee laajasti erilaisia asiakas- ja yleisötiloja, esimerkiksi kauppoja, urheilutiloja, kirjastoja, museoita ja teattereita. Koronapassin voi ottaa käyttöön vaihtoehtona asiakasmäärän rajoituksille ja asiakkaiden sijoittelun järjestelyille ns. vapaa-ajan virkistystiloissa. (Tarkempaa tietoa määräyksen sisällöstä on 9.12. julkaistussa aluehallintoviraston tiedotteessa Kanta-Hämeen päätöksestä: Avi.fi/tiedote/-/tiedote/69927060).

Kymenlaaksossa on tällä hetkellä voimassa Etelä-Suomen aluehallintoviraston antama rajoituspäätös, joka kieltää yli 50 henkilön yleisötilaisuudet sisätiloissa 12.1.2022 asti. Rajoituksen voi kiertää koronapassia käyttämällä.

Valtioneuvoston asetuksella koronapassin käyttö rajoitusten vaihtoehtona on mahdollisesti keskeytymässä tällä viikolla kolmen viikon ajaksi korkean ja kohtalaisen riskin tilaisuuksissa.

”Koronavirusta on koko Kymenlaaksossa. Nyt on tärkeä noudattaa kaikkia suosituksia ja rajoituksia, käyttää maskia ja käyttäytyä vastuullisesti”, Kristeri muistuttaa.

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontuu seuraavan kerran keskiviikkona 5.1.2022.