Talousarviokokous lykkääntyy joulukuulle

Julkaistu 08.11.2021

Kotkan kaupungin ensi vuoden talousarviosta päätetään kaupunginvaltuustossa 13. joulukuuta.

Budjettikokous oli alkuperäisen aikataulun mukaan tarkoitus pitää maanantaina 15.11. mutta talousarviovalmistelu meni uusiksi, kun Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Kymsote ei ole syksyn aikana pystynyt antamaan jäsenkunnilleen varmaa tietoa oman taloustilanteensa kehittymisestä.

Kotka on laskenut erilaisia skeenarioita siitä, miten Kymsoten vaihtelevat talousennusteet vaikuttaisivat kaupungin talouteen ensi ja tulevina vuosina ja niiden johtopäätös on se, että Kotkan kumulatiivinen alijäämä tulisi olemaan taloussuunnittelukauden lopussa vuonna 2024 pahimmillaan kymmeniä miljoonia euroja.

Kotkan ensi vuoden veroprosenteista päätetään jo 15.11. koska kuntien pitää ilmoittaa vuoden 2022 tulovero- ja kiinteistöveroprosenttinsa Verohallitukselle 17.11. mennessä.

Kaupunginhallitus on päättänyt aiemmin ehdottaa valtuustolle, että se vahvistaisi vuoden 2022 tuloveroprosentiksi 21,50 % ja vuoden 2022 kiinteistöveroprosentit seuraavasti:

  • Yleiseksi kiinteistöveroprosentiksi 1,35 %
  • Vakinaiseen asumiseen käytettävien rakennusten kiinteistöveroprosentiksi 0,55 %
  • Muiden kuin vakinaisten asuinrakennusten kiinteistöveroprosentiksi 1,15 %
  • Voimalaitosten kiinteistöveroprosentiksi 2,85 %
  • Yleishyödyllisten yhteisöjen kiinteistöveroprosentiksi 0,50 %

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sami Virtanen kertoi maanantai-iltana valtuuston tiedonantokokouksessa, että kaupunginhallitus käsittelee veroprosentteja vielä uudelleen tämän viikon lopulla ja on mahdollista, että hallitus tekee valtuustolle uuden esityksen.