Kotkansaaren katujen uudistus alkaa – katusuunnitelmien yleisötilaisuus videotallenteena

Julkaistu 29.11.2021

Keväällä 2021 hyväksytty Kotkansaaren katujen yleissuunnitelma on etenemässä toteutukseen. Päämääränä on parantaa keskustan jalankulku- ja pyöräilyolosuhteita.

Aiheesta järjestettiin 24. marraskuuta Kotkan kaupungintalon valtuustosalissa yleisötilaisuus, jossa esiteltiin Kirkkokadun ja Kauppakadun katusuunnitelmat ja vastattiin sekä paikalla olleen että etäyhteyden kautta tilaisuutta seuranneen yleisön kysymyksiin.

Tilaisuudesta on nyt valmistunut videokooste, joka on katsottavissa tästä linkistä Kotkan YouTube-kanavalla kolmen viikon ajan.

Yleisötilaisuudessa taustoitettiin kaupungin tavoitteet ja taustat uudelle suunnitelmalle ja esiteltiin varsinainen suunnitelma.

Ensin Kirkkokatu ja Kauppakatu

Kotka aloittaa keskustan katujen uudistamisen Kauppatorin ja Kantasataman yhdistävillä katuosuuksilla, ensimmäiseksi Kirkkokadulla ja Kauppakadulla, mutta vähitellen tavoitteena ovat laadukkaat keskustojen läpi kulkevat yhteydet.
Keskustoissa jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden määrä on suurin. Siksi erityisesti niissä tarvitaan uusia ratkaisuja.

Katso lyhyt animaatio Kirkkokadun ja Kauppakadun suunnitelmista.

Käytännössä nykyisille sekaliikennekaduille lisätään pyöräkaistoja, joilla kävely ja pyöräily erotetaan toisistaan. Uudistuksilla parannetaan jalankulkijoiden asemaa ja helpotetaan liikkumista korostaen kaupunkitilan laatua ja houkuttelevuutta.

Yhteyksien jatkuvuus mahdollisimman sujuvana ja riittävän laajana verkostona on perusedellytys kävelyn ja pyöräliikenteen suosion lisääntymiselle. Katujen suunnittelussa huomioidaan keskusta-alueiden esteettömyysvaatimukset ja parannetaan valaistusta. Parannusten yhteydessä uudistetaan myös joukkoliikenteen tärkeimmät pysäkit ja pyöräpysäköinti.