Kotkan veroprosenttiin ei ehdoteta korotusta

Julkaistu 11.11.2021

Kotkan kunnallisveroprosenttiin ei ehdoteta korotusta.

Kaupunginhallitus päätti torstai-illan ylimääräisessä kokouksessaan ehdottaa ensi maanantaina kokoontuvalle ja asiasta lopullisesti päättävälle kaupunginvaltuustolle, että Kotkan kunnallisveroprosentti pysyisi ensi vuonna nykyisessä 21,5 prosentissa.

Päätös syntyi äänestyksien jälkeen, kun SDP:n ryhmä olisi ollut valmis kaupunginjohtajan esitykseen 0,25 prosenttiyksikön nostosta. Kokoomus/RKP:n ja Perussuomalaisten ryhmät eivät halunneet korotusta ja Kristillisdemokraatit olisi puolestaan nostamassa kunnallisveroja 0,5 prosenttiyksikköä.

Vasemmistoliiton ehdotus 0,75 prosenttiyksikön veronkorotuksesta raukesi kannattamattomana.

Lopullisessa äänestyksessä kaupunginjohtajan pohjaesitys hävisi veronkorotusta vastustaneille lukemin 7-6. Veronkorotusta kannattivat SDP:n, Vasemmistoliiton ja Kristillisdemokraattien edustajat ja sitä vastustivat Kokoomus/RKP ja Perussuomalaiset.

Myöskään kiinteistöverojen prosentteihin kaupunginhallitus ei edelleenkään esittänyt muutoksia.
Vasemmistoliitto olisi halunnut nostaa sekä yleistä kiinteistöveroa että vakituisten asuinrakennusten kiinteistöveroa 0,1 prosenttiyksiköllä, mutta ei saanut ehdotukselle kannatusta muilta ryhmiltä.

Kotka mukaan erillisselvitykseen

Kaupunginhallitus päätti lisäksi, että Kotkan kaupunki osallistuu Kymsotea koskevaan erillisselvitykseen muiden kuntayhtymän jäsenkuntien kanssa.

Kymsoten kustannuksien kehitys on vuonna 2021 on ollut erittäin voimakasta. Vuoden 2021 talousarvion arvioidaan menojen osalta ylittyvän noin 60 miljoonaa euroa eli lähes 8 prosenttia. Myös jäsenkuntalaskutuksen arvioidaan ylittyvän 60 miljoonaa euroa vuoden 2021 palvelusopimuksiin nähden.

Vuoden 2022 maksuosuudet pohjautuvat vuoden 2021 kustannuksiin, joten kustannuksien tason perusteet on syytä selvittää. Jäsenkunnat toivovat saavansa tarkemman tiedon Kymsoten laskutusperusteista, tuotteiden ja tuotehintojen muodostumisesta.

Edellä mainittujen johdosta on tarpeen tilata BDO Audiator Oy:ltä erillisselvitys koskien Kymsoten talouskehitystä ja talouden seurantaa sekä ennustamista sekä jäsenkuntalaskutuksen perusteita.

Kaupunginhallituksen esityslista on luettavissa osoitteessa https://www.kotka.fi/kotkan-kaupunki/paatoksenteko/