Riskiryhmien influenssarokotukset käynnistyvät Kymenlaaksossa marraskuun loppupuolella

Julkaistu 25.10.2021

Kymsoten järjestämät maksuttomat influenssarokotukset käynnistyvät marraskuun loppupuolella. Influenssarokotteen saavat maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle rokotuksesta on merkittävää hyötyä. Lähipiirin osalta rokotusta tarjotaan maksutta ainoastaan vakavalle influenssalle erittäin alttiiden lähipiirille.

Kymsotessa tehdään parhaillaan influenssarokotuksiin liittyviä käytännön järjestelyjä. Kymsote tiedottaa tarkemmin rokotuspaikoista ja -ajoista marraskuun alkupuolella.

”Kausi-influenssarokotteen teho hiipuu vähitellen kuukausien kuluessa, joten paras hyöty rokotteesta saadaan ajoittamalla rokotteen otto marras-joulukuuksi. Tämä on tärkeää erityisesti henkilöille, joilla on influenssalle altistavia perussairauksia”, kertoo tartuntatautien ylilääkäri Risto Pietikäinen.

Maksuttomaan influenssarokotukseen ovat oikeutettuja:

Maksuttomaan rokotukseen on oikeus myös henkilöillä, jotka asuvat tai oleskelevat pitkäaikaisesti laitosmaisissa olosuhteissa kuten vankeinhoitolaitoksissa ja vastaanottokeskuksissa. Influenssarokotuksen saavat maksutta lisäksi sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö.

On tärkeä huomioida, että lisäksi maksuton influenssarokotus tarjotaan ainoastaan vakavalle influenssalle erittäin alttiiden lähipiirille.

Lähipiiriä koskevilla tiukoilla kriteereillä halutaan turvata rokotusten riittävyys vakavalle influenssalle alttiille henkilöille ja sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan koronaepidemian takia rokotteiden kysyntä oli todella suurta kaudella 2020–2021. On mahdollista, että kysyntä jatkuu suurena myös tällä kaudella.

Lähipiirin osalta maksuttoman influenssarokotteen voi antaa henkilölle, joka on toistuvasti läheisessä kontaktissa vakavalle influenssalle erityisen alttiiseen ihmiseen. Toistuvasti läheisellä kontaktilla tarkoitetaan tilannetta, jossa henkilö asuu samassa asunnossa tai on viikoittain kasvotusten tekemisissä suojattavan ihmisen kanssa. Lisäksi maksuttomaan influenssarokotteeseen on oikeutettu, jos on toistuvasti läheisessä kontaktissa sellaisen vakavalle influenssalle alttiin ihmisen kanssa, jota ei voida suojata influenssarokotteella.

Vakavalle influenssalle erityisen alttiita ovat:

Tarkemmat tiedot luettavissa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta: Alttiiden henkilöiden lähipiirin influenssarokotukset

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee influenssarokotusta myös kaikille niille, joiden lähipiirissä on vakavalle influenssalle altis ihminen. Tähän lähipiiriin kuuluvien rokottamiseen ei kuitenkaan käytetä kansallisen rokotusohjelman influenssarokotteita. Ts. nämä rokotteet eivät ole maksuttomia.

Joukkorokotuspisteitä eri puolille Kymenlaaksoa

Riskiryhmille tarkoitetut maksuttomat influenssarokotukset alkavat Kymenlaaksossa marraskuun loppupuolella ja rokotuksia annetaan useissa rokotuspaikoissa. Vuoden 2021 influenssarokotusten tarkat aikataulut, rokotuspaikat ja ohjeet kerrotaan marraskuun alkupuolella, kun rokotusjärjestelyt on saatu valmiiksi. Samoin annetaan ohjeet, kuinka hankkia reseptillä maksullinen influenssarokote.

Lisäksi asumispalveluyksiköt ja kotihoito tiedottavat rokotuksista omia asiakkaitaan. Koululaisten ja opiskelijoiden rokotuksista tiedottavat Kymenlaakson alueella ko. koulujen ja oppilaitosten terveydenhoitajat oppilaitosten tiedotuskanavien kuten Wilman kautta.