Vaka-blogi: Mikä ihmeen tvt-koordinaattori?

Julkaistu 03.08.2021 Kirjoittajalta Jari Laitinen

Blogin kirjoittajana on varhaiskasvatuksen tieto- ja viestintäkoordinaattori Jari Laitinen, jolla on keskeinen rooli varhaiskasvatuksen asiakasperheiden sähköisissä palveluissa. Jarilla on pitkä ja monipuolinen kokemus kotkalaisesta päiväkotiarjesta varhaiskasvatuksen opettajana ja johtajana.

Mikä ihmeen tvt-koordinaattori?

Näin elokuun alussa ja toimintakauden alkaessa kerron hieman sähköisistä palveluistamme ja omasta työstäni varhaiskasvatuksen tieto- ja viestintäkoordinaattorina.

Kotkan varhaiskasvatuksessa on pikkuhiljaa siirrytty sähköisten palvelujen käyttöön. Sinulla on käytössäsi TietoEdu-niminen sovellus, jonka avulla voit mm. ilmoittaa lastesi hoito- ja loma-aikoja. Jos lapsesi sairastuu, eikä voi tulla päiväkotiin tai eskariin, voit ilmoittaa siitä TietoEdun avulla.  Samalla voit seurata lapsen hoitoaikojen (tuntimäärän) toteutumista. TietoEduun tulevat myöskin varhaiskasvatuksen ja päiväkodin jakamat tiedotteet.

Lapsesi varhaiskasvatussuunnitelma löytyy sähköisenä Muksunetistä. Tekniikka ja ohjelmat kehittyvät koko ajan. Vielä hetken aikaan Muksunetti on oma erillinen ohjelma, mutta tulevaisuudessa sekin löytyy TietoEdusta.

Aina sähköiset palvelut eivät toimi suunnitellusti ja joskus ohjelmat eivät aukea. Näitä tapauksia varten sinua palvelee Muksuhelpin sähköposti. Sähköpostiviestissä on tärkeää kuvata ongelma yksityiskohtaisesti. Varhaiskasvatuksen verkkosivuilla on myös tarjolla tietoa ja apua. Kaupungin verkkosivuilta ”Kasvatus- ja koulutus”-otsakkeen alta löytyy ”Varhaiskasvatus” ja siellä “Asiointitietoa”-otsikon alta löydät ohjeita ja videoita ohjelmien käytön tueksi.

Mitä muuta Tvt koordinaattori tekee varhaiskasvatuksessa?

Varhaiskasvatuksen sisältöjä ja perusteita määrittelevät sekä valtakunnallinen ”Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet” (2019), että Kotkan oman varhaiskasvatussuunnitelma. Molemmissa suunnitelmissa mainitaan useassakin kohdassa monilukutaito sekä viestintäteknologinen osaaminen. Näillä ”maamerkeillä ” ohjaamme lasten ensiaskeleiden ottamista kohti digiosaamisen uutta kansalaistaitoa.

Varhaiskasvatuksessa teknologiaan suhtaudutaan myönteisesti ja asioihin ja välineisiin tutustutaan leikin ja kokeilujen kautta. Lapset itse kuvaavat videoita, etsivät piiloutuneita jäniksenpoikia GoPro-kameran avulla, tarinoivat ja kuvittavat satuja sähköiseen kirjaan. Tvt-laitteet ovat osa oppimisympäristöä, samalla tavalla kuin mm. pelit, lelut ja liikuntavälineet. Täältä löytyy esimerkkejä , samoin täältä. Linkit johtavat varhaiskasvatuksen Peda.net sivustolle, jossa pääse tutustumaan tarkemmin eri yksiköihin.  Kuten edellä mainitsin, kehitysvauhti on hurjaa ja tällä hetkellä Peda.net sivustot ovat remontin alla, siitä pahoittelut.

Varhaiskasvatuksessa korostamme lämmintä vuorovaikutusta lasten kanssa. Tvt-laitteiden osalta tämä tarkoittaa sitä, että lapset toimivat aikuisen ohjannassa ja valvonnassa pienryhmissä toimien. Kasvattajat huolehtivat ja samalla opastavat laitteiden turvallista käyttöä. Ylimääräisten ohjelmien lisääminen laitteisiin ei onnistu ja aikuiset huolehtivat netin turvallisista sisältöasetuksista.  Laitteet ovat ICT:n hallinnoimia, tietoturvallisia laiteita. Tehtäviini kuuluu sopivien välineiden ja ohjelmien hankkiminen sekä henkilöstön kouluttaminen, auttaminen ja opastaminen sähköisten työvälineiden käyttöön.

Pandemia-aikana en ole tavannut henkilöstöä enkä lapsia ja kontaktit ovat tapahtuneet pääosin sähköisesti Teamsin avulla. Olemmekin muiden toimijoiden ohella ottaneet digiloikan ja se on ollut pitkä. Kiitos siitä kaikille!

Jos menee “bitti solmuun“, eivätkä ohjelmat aukea, niin ota yhteyttä.

Ystävällisin terveisin Muksuhelpin Jari, muksuhelppi@kotka.fi