Kymenlaakson koronatilanne pysynyt tasaisena, leviämisvaihe jatkuu

Julkaistu 18.08.2021

Kymenlaakson epidemiatilanne on pysynyt viimeiset kaksi viikkoa varsin tasaisena. Koronatartuntamäärissä ei ole nähtävissä viimeisen viikon jälkeenkään selvää tilanteen parantumista. Kymsoten omien tilastojen mukaan ajalla 3.–16.8.2021 on todettu 169 uutta koronavirustapausta ja kahden viikon ilmaantuvuusluku on näin 103. Uusia koronatartuntoja todettiin tänään 17. Sairaalahoidossa on kaksi koronaviruspotilasta.

Kymenlaakso jatkaa edelleen leviämisvaiheessa. Alueellinen koronakoordinaatioryhmä ei antanut tänään uusia suosituksia tai rajoituksia alueelle, mutta nykyisessä tilanteessa voimassa olevien suositusten ja rajoitusten noudattaminen on erittäin tärkeää. Kymenlaaksolaisia kehotetaan hakeutumaan koronarokotuksiin, mikäli koronarokotus on vielä saamatta. Covid-rokotuksen toista annosta on mahdollista aikaistaa tulevissa walk in -rokotustapahtumissa, jos ensimmäisestä annoksesta on kulunut vähintään 8 viikkoa.

Koronatesteissä käydään tällä hetkellä erittäin ahkerasti: koronanäytteitä otetaan arkisin noin 500 ja viikonloppuisin noin 250–300 päivässä. Positiivisten näytteiden osuus otetuista näytteistä on 2,6 %. Kaikkia koronanäytteitä ei tutkita virustyypin mukaan, mutta kaikki sekvensoidut näytteet ovat olleet viikosta 22 eli alkukesästä lähtien deltavarianttia.

Koronanäytevastauksissa laboratoriosta on ollut 1–2 päivän viivettä. Osittain tästä syystä päivittäisissä luvuissa on paljon vaihtelua, määrät ovat viikkotasolla kuitenkin pysyneet samalla tasolla. Tartunnanjäljitys on työmäärässään lujilla, mutta koronatartunnan saanut pystytään edelleen kontaktoimaan vuorokauden kuluessa positiivisesta näytteestä. Yhteydenotossa altistuneisiin voi olla parin päivän viivettä.

Tartunnanlähteenä on yleisimmin samassa taloudessa asuva (20 %) tai muu lähipiiri (11 %). Ulkomaisten tartuntojen osuus lisääntyy koko ajan. Viimeisen kahden viikon aikana koronatartunnoissa jo 14 prosentissa tartunnanlähde on ulkomailla. Vaalimaan rajaliikenne tuottaa edelleen päivittäin 5–10 positiivista näytettä, mikä työllistää tartunnanjäljitystä. Venäjän lisäksi tapauksia on tullut muun muassa Virosta, Ruotsista ja Aasiasta. Koronatartuntoja on saatu myös työpaikoilta, yksityistilaisuuksista ja yleisötapahtumista. Tartunnanlähde jää selvittämättä noin 24 prosentissa tapauksista.

”Ei hyppimistä kuplasta kuplaan”

Sairaalahoidossa on ollut suhteessa vähemmän potilaita kuin aiemmin, samoin sairaalajaksot ovat olleet lyhentyneet. Toisaalta muista sairaanhoitopiireistä tiedetään, että sairaalahoidon tarve voi nousta nopeastikin.

”Rokotukset pienentävät vakavan koronavirustaudin riskiä. Koronarokotusten myötä sairaalaan joutumisen riski pienenee. Koronarokotus kannattaa ehdottomasti ottaa, ja huolehtia myös, että toinen annos tulee ajallaan otettua. Samalla pitää muistaa, että rokotukset suojaavat vain itseä, ei muita. Vaikka on saanut kaksi rokotusannosta, pitää edelleen noudattaa perusohjeita: käyttää maskia, huolehtia hyvästä käsihygieniasta, välttää väentungoksia ja suosia etätöitä silloin, kun se on mahdollista”, muistuttaa johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

”Moni elää nyt aiempaa aktiivisempaa elämää harrastaen ja muita tapaillen. Huolestuvaa on se, että jotkut elävät niin aktiivista elämää, että koronatartunnan saadessaan he ennättävät altistaa muutamassa päivässä suuren joukon ihmisiä. Henkilö saattaa käydä esimerkiksi salilla, kavereiden kanssa illanvietossa, yleisötapahtumassa ja harrastusryhmässä muutaman päivän aikana. Muistutan, että nyt ei ole aika hyppiä kukasta kukkaan eli kuplasta kuplaan. Sen sijaan voi keskittyä omiin kupliin ja valita itselleen tärkeät kontaktit”, Mäntymaa luonnehtii.

Alueellisessa koronakoordinaatioryhmässä kuntien edustajat toivat esiin erityisesti koululaisiin ja opiskelijoihin liittyviä asioita.

”Koululaisten kohdalla koronarokotukset ovat lähteneet hyvin käyntiin ja jatkuvat lähiviikkoina. Vaikka meillä on nyt ollut kouluissa altistumisia, koululaisten koronatartunnat ovat yleensä peräisin kotoa eikä ikätovereilta. Tämän vuoksi koululaisten vanhempien koronarokotukset ovat erittäin tärkeitä koulunkäynnin kannaltakin”, Mäntymaa toteaa.

Kunnissa valmistaudutaan parhaillaan syksyn ylioppilaskirjoituksiin huomioiden koronaan liittyvät toimenpiteet samaan tapaan kuin viime keväänä, valtakunnallisten suositusten odotetaan valmistuvan aivan lähiaikoina.