Kymenlaakso jatkaa leviämisvaiheessa, koronatilanne kehittymässä lupaavasti parempaan suuntaan

Julkaistu 25.08.2021

Kymenlaaksossa on viimeisen kahden viikon aikana eli ajalla 11.-24.8. todettu Kymsoten tilastojen mukaan 148 koronavirustartuntaa. Tämän perusteella ilmaantuvuusluku on noin 90. Päivittäiset koronatartuntojen määrät ovat laskussa, joskin yksittäisiä huippupäiviä luvuissa on edelleen.

”Tilanne näyttää lupaavalta. Toivottavasti se jatkuu pysyvänä suuntauksena ja pääsemme etenemään kohti parempia aikoja. Koronatartuntojen määrän kasvu on nyt joka tapauksessa pysähtynyt. Kymenlaakson tilanne on linjassa myös sen kanssa, että pääkaupunkiseudun ja koko muun Suomen koronatilanne on kehittymässä parempaan suuntaan”, luonnehtii johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

Kymenlaakso jatkaa leviämisvaiheessa. Koronakoordinaatioryhmässä ei tehty tänään muutoksia suosituksiin tai rajoituksiin.

”Mikäli lupaava suuntaus parempaan jatkuu, voidaan koronakoordinaatioryhmässä ensi viikolla harkita palaamista kiihtymisvaiheeseen”, Mäntymaa toteaa.

”Tämä edellyttää kuitenkin sitä, että pidetään nyt kiinni nykyisistä suosituksista, maskeista, turvaväleistä, käsihygieniasta ja kontaktien välttämisestä. Tämä koskee myös rokotuksen, kahdenkin annoksen, saaneita”.

Kymenlaaksossa on ajalla 17.-23.8. tutkittu 4048 koronanäytettä. Positiivisten osuus kaikista näytteistä on 2,3 %. Koronanäytteenotto on viime viikon lopulla ruuhkautunut, samoin tartunnanjäljitys. Koronanäytteenottoon ei pääse aina saman tai seuraavankaan päivän aikana. Viikolla 34 on luvassa parannusta koronanäytteenoton aikoihin.

”Olemme yhteistyössä HUSLABin kanssa pyrkineet saamaan koronanäytteenoton tilannetta parannettua. Hoitajapula vaikuttaa myös koronanäytteenottoon”, Mäntymaa toteaa.

Viime viikon lopulla Kymenlaaksossa todettiin useita joukkoaltistumisia, jotka koskivat mm. urheilujoukkueita, koululuokkia ja päiväkotiryhmiä. Joukkoaltistumiset ovat ruuhkauttaneet tartunnanjäljitystä. Tämän vuoksi tartunnanjäljitykseen on lisätty työntekijöitä muista Kymsoten palveluista. Tartunnanjäljitys pystyy kontaktoimaan positiivisen koronanäytteen antaneen saman päivän aikana, mutta yhteydenotto altistuneisiin on 1-2 päivää.

Koronakoordinaatioryhmässä tuotiin kiitoksella esiin, että koulujen ja varhaiskasvatuksen kohdalla joukkoaltistumisissa kunnat ovat kuitenkin saaneet kontaktoitua altistuneet nopeasti. Eli tieto on saatu yleensä hyvin kulkemaan altistuneisiin esimerkiksi Wilma-viestein jo ennen kuin tartunnanjäljitys ottaa yhteyttä.

Tartunnanlähteenä on yleisimmin samassa taloudessa asuva (22,3 %) tai muu lähipiiri (16,9 %). Muita tartunnanlähteitä ovat mm. yksityistilaisuus (9,5 %), ulkomaanmatka (8,1%) ja harrastukset (6,8). Tartunnanlähde jää selvittämättä 23,6 prosentissa tapauksista.

Eniten uusia tartuntoja nyt 10-19 – ja 20-29 -vuotiaiden ikäryhmissä. He saavat tartunnan tavallisimmin omasta lähipiiristä, eivät esimerkiksi koulutovereitaan.

”Tämä kuvastaa sitä, että eniten rokottamattomia tai yhden rokotuksen saaneita on nyt nuorimmissa ikäryhmissä. Kehotankin edelleen kaikki 12 täyttäneitä hakeutumaan koronarokotukseen. Vanhemmat ja muut huoltajat suojelevat omalla koronarokotuksellaan myös perheen lapsia ja nuoria”, Mäntymaa muistuttaa.

”Ajanvarauksessa ei ole tällä hetkellä ruuhkia ja nyt on helppo myös kävellä ilman ajanvarausta walk in -rokotuksiin”

Koronakoordinaatioryhmässä tuotiin esiin myös alkanut syksyn flunssakausi, joka näkyy niin päiväkodeissa, kouluissa kuin työpaikoillakin.

”Sairaan lapsen paikka on aina kotona, vaikka hän olisi saanut negatiivisen koronatestituloksen. Aikuistenkin on oireisina syytä pysyä kotona. Ja vaikka itse epäilisi tavallista flunssaa, on aina tärkeä hakeutua pienissäkin oireissa koronatestiin”, Mäntymaa muistuttaa.