Koronatilanne huonontunut, Kymenlaakso siirtyy kiihtymisvaiheeseen

Julkaistu 02.07.2021

Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä kutsuttiin tänään (2.7.) ylimääräiseen kokoukseen alueen huonontuneen koronatilanteen vuoksi.

Kymenlaakso siirtyy kiihtymisvaiheeseen, mikä tarkoittaa tiukennuksia alueellisiin suosituksiin.

Koronatilanne on menossa vahvasti huonompaan suuntaan erityisesti Kouvolassa, mutta myös Kotkassa. Kymsoten tilastojen mukaan uusien tapausten määrä viimeisen kahden viikon aikana ajalla 18.6. – 1.7. on 94 uutta tartuntaa. Ilmaantuvuusluku on näin 59,9. Myös positiivisten osuus näytteistä on noussut ja on 2,4 %.

Kyseisenä kahden viikon ajanjaksona on tartuntoja todettu seuraavasti: Kouvola 67 tapausta, Kotka 21 tapausta ja kunnat Hamina, Virolahti, Miehikkälä yhteensä 6 tartuntatapausta.

Tartunnanjäljitys on ruuhkautunut ja vaikeutunut, jäljitettävyys on nyt noin 75 prosenttia. Tartunnanlähteitä ovat: ulkomaat 20 %, sama talous 12%, yksityistilaisuus 12%, baarit ja yökerhot yms. 9% sekä työ 5%.
Enemmistö uusista tapauksista on todettu 20-30 vuotiailla. Muuntovirusten todennäköisyys deltavariantille on ilmeinen, vaikka vielä ei vahvistettua varianttitietoa olekaan.

Kesän tapahtumat ja ravintolaelämä ovat jo nyt osoittaneet nostavan riskiä tartunnoille ja nostavat edelleen merkittävästi, mikäli ihmiset kokoontuvat jatkossakin yhtä tiiviisti ja jättävät suositukset huomioimatta. Esimerkiksi Kouvolassa on todettu laaja tartuntarypäs ravintolassa. (Tiedote 2.7. www.korona.kymsote.fi/kouvolalaisessa-the-bank-ravintolassa-useita-koronatartuntoja-kaikkia-18-20-6-ja-25-27-6-ravintolassa-asioineita-pyydetaan-hakeutumaan-koronatestiin/)

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä keskusteli tänään pitkään Kymenlaakson siirtymisestä kiihtymisvaiheeseen. Keskustelussa pohdittiin myös pelkän Kouvolan siirtymisestä, mutta perustelut on siirtää koko Kymenlaakson alue kiihtymisvaiheeseen. Myös alueen pienemmissä kunnissa, joissa koronatartuntoja on vähän, on kuitenkin paljon asiointia ja työssäkäyntiä Kotkassa ja Kouvolassa. Lisäksi erityisesti Miehikkälässä ja Virolahdella myös rajan läheisyys todettiin huomionarvoiseksi asiaksi päätettäessä koko maakunnan siirtymisestä kiihtymisvaiheeseen.

Kiihtymisvaiheeseen siirtymistä puoltaa paitsi lisääntyneet tartuntaluvut myös heikentynyt tartunnanjäljitys sekä se, että alueella esiintyy nyt todennäköisesti aiempaa herkemmin ja nopeammin tarttuvaa virusvarianttia. Myös ihmisten lisääntynyt osallistuminen tapahtumiin ja ulkomaanmatkojen erityisesti Venäjän-liikenteen kasvu vaikuttavat siihen, että kyse on pidempiaikaisesta huonosta suuntauksesta.

”Kaikkien kymenlaaksolaisten on syytä ottaa huonontunut suuntaus vakavasti. Jokaisen oma toiminta on nyt ratkaiseva, että saamme tilanteen rauhoittumaan”, toteaa johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

”On erittäin tärkeää huomioida suositukset ja jokaisen on toimittava ohjeita noudattaen koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Käsihygienia, maskit, turvavälit ja kesästä huolimatta nyt pitää välttää suuria tapahtumia ja kaikkea tarpeetonta matkustamista ulkomaille”, Mäntymaa muistuttaa.

Kiihtymisvaiheen myötä Kymenlaaksoon otetaan käyttöön uusia suosituksia ja seuraavasti:

Yleisötilaisuudet ja tapahtumat

* Yleisötilaisuuksien ja tapahtumien osallistujamäärää ei rajoiteta. Osallistujien ja seurueiden on vältettävä lähikontaktia toisiinsa, kun sisätiloissa on yli 10 ja rajatuissa ulkotiloissa yli 50 henkilöä.
* Yksityistilaisuuksia koskee sama suositus kuin yleisötilaisuuksia.

Opetus

* Korkeakouluissa opetus on järjestettävä niin, että osallistujat välttävät lähikontakteja, kun sisätiloissa on yli 10 ja rajatuissa ulkotiloissa yli 50 henkilöä.

Harrastustoiminta

* Alle 12-vuotiaiden ryhmäharrastuksia ei rajoiteta.
* Nuorten ryhmäharrastuksissa sisätiloissa vältetään lähikontaktia toisiin.
* Aikuisten ryhmäharrastuksissa osallistujien on vältettävä lähikontakteja toisiinsa, kun sisätiloissa on yli 10 ja rajatuissa ulkotiloissa yli 50 henkilöä.

Koronakoordinaatioryhmä pohti pitkään myös sitä, suositteleeko se Etelä-Suomen aluehallintovirastolle tartuntatautilain 58 d §:n ottamista käyttöön. Tätä ei kuitenkaan päätetty suositella, mutta tilannetta seurataan tarkasti ja tarvittaessa tehdään tilanteen edellyttämiä suosituksia.

Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontuu seuraavan kerran ensi keskiviikkona ja tarvittaessa alueen koronatilannetta kokoonnutaan pohtimaan jo aiemmin.