Vuokrattavat sähköpotkulaudat tekevät tuloaan Kotkaan

Julkaistu 24.06.2021

Kotkan katukuvaan on pian odotettavissa vuokrattavia sähköpotkulautoja. Kotkan kaupunki ei ole järjestämässä kulkuvälineiden vuokrausta vaan on laatinut ohjeistuksen sähköpotkulautoja vuokraaville operaattoriyrityksille. Sähköpotkulaudat ovat yleistyneet viime vuosina nopeasti suurissa ja keskisuurissa kaupungeissa.

Kaupunkirakennelautakunnan 8.6. hyväksymän ohjeen mukaan operaattorit voivat itse päättää oman toiminta-alueensa. Kotkan kaupunki asettaa sähköpotkulaudoille nopeusrajoituksen torialueille ja myös sallittuja pysäköintialueita voidaan rajata. Operaattorit huolehtivat käyttäjien ohjeistuksesta siten, että käytöstä tulee mahdollisimman turvallista ja muita liikkujia huomioon ottavaa.

Kaupunkisuunnittelujohtaja Markku Hannosen mukaan sähköpotkulaudat tuovat uuden, hauskan liikkumistavan kaupunkiin.
”Alkuinnostuksessa on tärkeä muistaa, että luomme heti alusta lähtien hyvän ja turvallisen käyttökulttuurin. Tästä on jokainen itse vastuussa”, Hannonen muistuttaa.

Kotkan kaupunki haluaa muistuttaa, että sähköpotkulauta on kevyt sähköajoneuvo, jonka käytössä on noudatettava polkupyöräilijän liikenne- ja väistämissääntöjä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että ajaminen on sallittua pyörätiellä, mutta ei jalkakäytävällä. Lautailija ei törmäyksissä tai kaatumisissa ole suojattu, joten kypärän käyttö on ehdottoman suositeltavaa kaikille. Kypärä ei tavallisesti kuulu vuokralautaan valmiiksi, joten oma kannattaa kuljettaa mukana.

Polkupyörän tapaan, sähköpotkulautaa ei saa ajaa päihtyneenä. Terassi-illan jälkeen turvallisia ja laillisia vaihtoehtoja kotimatkaan ovat edelleen tutut bussit, taksit sekä käveleminen.

Jotta sähköpotkulautojen pysäköinti sujuisi Kotkassa mallikkaasti, kaupungininsinööri Sara Vilander antaa hyvän neuvon.
”Sähköpotkulautojen pysäköintiä suositellaan esimerkiksi olemassa olevien pyörätelineiden läheisyyteen, koska näillä paikoilla pysäköinti huomioi valmiiksi muun liikenteen. Lautoja ei saa pysäköidä niin, että pysäköinnistä voi aiheutua vaaraa tai merkittävää haittaa muille liikkujille”, opastaa Vilander.

Hannonen ja Vilander toivottavat yhdessä kaikille mainioita kesäpäiviä, turvallisia kyytejä ja hyvää yhteispeliä liikenteessä uusien sähköisten kulkimien kanssa.