Sinilevä hävinnyt uimarannoilta

Julkaistu 29.06.2021

Kotkan ja Pyhtään ns. isoilta yleisiltä uimarannoilta otettiin tiistaina 29.6. tuoreimmat näytteet, joiden tulokset valmistunevat loppuviikosta.

Näytteenottokierroksella rannoilla ei havaittu sinilevää ja Mansikkalahden lasten rannan sekä Santalahden uimarannan yhteydestä poistettiin viime viikon sinilevähavaintojen johdosta laitetut kyltit, joissa kehotettiin välttämään uimista sinilevän vuoksi.

Lisäksi juhannusviikolla otettujen näytteiden mukaan Kotkan ja Pyhtään pienten yleisten uimarantojen uimaveden laatu oli hyvä eikä sinilevää havaittu.
Sosiaali- ja terveysministeriön asetusten mukaan rannikon uimavesi Varissaaressa, Purolassa, Flakanäsissa ja Ruonalassa täyttää laatuvaatimukset mikrobiologisten muuttujien osalta, mikäli Escherichia coli -bakteereita on alle 500 pmy/100 ml ja suolistoperäisiä enterokokkeja alle 200 pmy/100 ml.

Vastaavasti sisämaan rannoilla Antinniemessä ja Yläkoskella uimavesi täyttää laatuvaatimukset mikrobiologisten muuttujien osalta, mikäli E. coli -bakteereita on alle 1 000 pmy/100 ml ja suolistoperäisiä enterokokkeja alle 400 pmy/100 ml.

Uimavedessä ei saa olla havaittavissa syanobakteereja (sinilevä). Aistinvaraisen havainnoinnin laatusuosituksen mukaisesti vedessä ei myöskään saa olla aistittavissa jätteitä kuten öljymäisiä ja tervamaisia aineita sekä kelluvia materiaaleja esim. muovi, kumi, lasi- ja muovipullot.