Kansainvälinen risteilyliiketoiminta valittiin vuoden 2020 keskustateoksi

Julkaistu 18.06.2021

HaminaKotka Satama Oy:n kansainvälinen risteilyliiketoiminta on valittu vuoden 2020 keskustateoksi Kotkassa. Valinnan suoritti Kotkan Kauppatie -yhdistyksen hallitus vahvistettuna kaupunginjohtaja Esa Sirviöllä.
Kilpailun voittaja edustaa Kotkaa kansallisessa kilpailussa, jossa Elävät Kaupunkikeskustat ry valitsee voittajan ja jonka Ympäristöministeriö palkitsee syksyllä.

Keskustatekokilpailun ehdotusten tuli olla teko tai kohde, joka parantaa positiivisesti Kotkan keskustan mielikuvaa, ilmettä, viihtyisyyttä ja elävyyttä ja joka koetaan merkittävänä keskustan fiiliksessä. Tuomaristo oli tyytyväinen ehdotusten laatuun ja määrään.

Tuomaristo pitää HaminaKotka Sataman ja Cursorin työtä risteilyliiketoiminnan saamiseksi Kotkaan ansiokkaana. Onnistuminen on yhtiöiden esimerkillinen yhteistyöteko, jolla on saavutettu uutta liiketoimintaa ja matkailua Kotkaan.
Yhtiöt ovat projektipäällikkö Petra Cranstonin johdolla käyneet määrätietoisesti ja ansiokkaasti maailmalla luomassa yhteistyöverkostoja sekä tekemässä Kotkaa tunnetuksi.
”Nyt se kantaa ansaittua hedelmää”, kiittää Kotkan Kauppatien toiminnanjohtaja Samuli Kansa.

Kansainväliset vieraat ovat elävöittäneet keskustaa jo muutaman vuoden ajan ja vuodelle 2021 tulemisen Kotkaan oli varannut jo huikeat 15 alusta. Kansainvälisten risteilijöiden onnistuneet vierailut saavat nyt jatkoa myös kotimaisten risteilyjen muodossa, kun Viking Line toteuttaa tänä kesänä kolme risteilyä Kotkaan.

Toiselle sijalle kilpailussa tuomaristo valitsi Merikeskus Vellamon ja sen ”Kohtalona Ruotsinsalmi” -näyttelyn. Monivuotinen näyttely kertoo nykyisen Kotkan edustalla vuonna 1790 käydyn Itämeren merkittävimmän meritaistelun ja sen jälkeen rakennetun linnoituskaupungin tarinan mm. 3D-mallinnoksia ja uusinta peliteknologiaa hyödyntäen.

Näyttely sai avauduttuaan runsaasti positiivista julkisuutta ja ylistäviä arvioita, ja siihen matkattiin varta vasten kauempaakin. Esimerkiksi heinäkuussa Vellamon näyttelyissä kävi 24 709 museovierasta (13 179 heinäkuussa 2019). Kokonaiskävijämäärä Vellamossa vuonna 2020 oli huikeat 106 000 kävijää. Näyttely on avoinna noin vuoteen 2027 asti.