Lasten vaalit kuntavaalien yhteydessä – lapset pääsevät ääneen

Julkaistu 24.05.2021

Kuntavaalien yhteydessä järjestetään myös valtakunnalliset Lasten vaalit.

Vaalien pääjärjestäjinä toimivat Suomen Nuorkauppakamarit ry, Suomen Kuntaliitto ry ja Porin kaupunki. Kotkassa vaaleista vastaa Kotkan Nuorkauppakamari ry.

Lasten vaalien tärkeimpänä tavoitteena on tukea ja laajentaa lasten demokratiakasvatusta. Kampanjassa lapset pääsevät sekä ääneen että äänestämään.
Lasten vaalit ovat puoluepoliittisesti täysin sitoutumattomat. Vaalien ehdokkaina toimivat suomalaisten kuvittajien tekemät piirroshahmot, joita kuvaillaan ehdokkaiden esittelyissä innostavin ja positiivisin sanakääntein. Ehdokkaisiin on mahdollista tutustua Lasten vaalien verkkosivuilla https://lastenvaalit.fi/

Aikuisten äänestäessä kuntavaaleissa myös lapset pääsevät tutustumaan yhteiskunnallisen vaikuttamisen tapoihin. Perinteisesti Lasten vaaleissa aikuisten virallisen äänestyspaikan lähellä on ollut lasten omatoiminen vaalipiste, jossa lapset ovat voineet äänestää mukanaan olevan aikuisen opastuksella.

Äänestys pääasiassa digitaalisesti

Tällä kertaa nopeasti muuttuvan koronatilanteen johdosta Lasten vaalien äänestys toteutetaan pääasiassa digitaalisesti ja erityisesti päiväkoti- ja alakouluikäisiä lapsia kannustetaan äänestämään.
Kotkan Nuorkauppakamari on ollut yhteydessä paikallisiin päiväkoteihin ja kouluihin yhteydessä ja lähettänyt materiaalit ja ohjeet helppoon osallistumiseen.

”Äänioikeus ja sen käyttäminen ovat demokratian ytimessä ja onkin tärkeää, että lapsille jää positiivinen muistijälki äänestämisestä, jotta he täysi-ikäisinä äänioikeutettuina kokevat tärkeäksi osallistua päätöksentekoon käyttämällä äänioikeuttaan”, muistuttaa Lasten vaalien kansallinen projektipäällikkö Milla Harju Suomen Nuorkauppakamarit ry:stä.

Vaalit toteutetaan ainakin suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Lasten vaalien tulos julkistetaan virallista vaalipäivää seuraavalla viikolla.

Lisää kuntavaaleista Kotkassa www.kotka.fi/kuntavaalit