Joukkorokotuksiin uusia ryhmiä

Julkaistu 09.04.2021

Sairauden tai tilan vuoksi riskiryhmiin kuuluvien koronarokotusryhmät laajenevat:

  • 1. riskiryhmään kuuluvien rokotukset laajenevat ikäryhmälle 18-64 -vuotiaat. Ajanvaraus alkaa 12.4. Myös 1. riskiryhmään kuuluvat 65-69 -vuotiaat voivat edelleen hakeutua rokotuksiin.
  • 2. riskiryhmään kuuluvien rokotukset laajenevat ikäryhmään 60-64 -vuotiaat. Ajanvaraus alkaa 12.4. Myös 2. riskiryhmään kuuluvat 65-69 -vuotiaat voivat edelleen hakeutua rokotuksiin.

70 vuotta täyttäneiden ja tätä vanhempien rokotukset ovat käynnissä. Aikoja voi varata edelleen.

Sairauden tai tilan vuoksi 1. riskiryhmään kuuluvat 16-17 -vuotiaat eivät voi vielä varata rokotusaikoja, heidän rokotuksistaan pyritään kertomaan mahdollisimman pian.

Rokotukset edistyvät Kymenlaaksossa
Kymenlaakson väestöstä noin 22 prosenttia on saanut koronarokotuksen ensimmäisen rokoteannoksen ja 2,3 prosenttia myös kakkosannoksen. Kymenlaaksossa on nyt annettu yhteensä 38 907 koronarokotusta. 80 vuotta täyttäneistä on rokotettu jo noin 90 prosenttia, 75-79-vuotiaista on rokotettu noin 85 prosenttia ja 70-74-vuotiaista noin 52 prosenttia.
Joukkorokotukset laajenevat seuraavaksi sairauden tai tilan vuoksi riskiryhmiin kuuluvien kohdalla uusiin ikäryhmiin.

Joukkorokotukset ovat edenneet tällä viikolla noin 5000 rokotuksen viikkotahtia eri puolilla Kymenlaaksoa. Tällä viikolla on rokotettu pääasiassa 70-74 -vuotiaita ja edelleen rokotetaan myös tätä vanhempia. Kaikki 70 vuotta täyttäneet voivat edelleen hakeutua rokotuksiin. Myös sairauden tai tilan vuoksi riskiryhmään kuuluvien 65-69 -vuotiaiden rokotukset ovat käynnistyneet.

Muutoksia rokotusaikoihin
Kymsote perui 19.3. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen päätöksen myötä sairaudelliseen 1. riskiryhmään kuuluvien 18-69 -vuotiaiden rokotusajat. Aikoja peruttiin noin kaksituhatta. Kymsote on yhteydessä näihin henkilöihin ja tarjoaa uutta rokotusaikaa, yhteydenottosoitot ovat jo alkaneet. Osa tähän ryhmään kuuluvista 65 -69-vuotiaista on jo saanut uuden rokotusajan ja osa heistä jo rokotuksenkin.

Riskiryhmiin kuuluvien kriteerit
Sairauden tai tilan vuoksi riskiryhmiin kuuluvien kriteerit ovat:
Ryhmä 1: 18-69 -vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila
• Elinsiirto tai kantasolusiirto
• Aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti
• Vaikea puolustusjärjestelmän häiriö
• Vaikea krooninen munuaissairaus
• Vaikea krooninen keuhkosairaus
• Lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes
• Downin oireyhtymä

Ryhmä 2: 60-69 -vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila
• Jatkuvaa lääkitystä vaativa astma
• Vaikea sydänsairaus, muun muassa sydämen vajaatoiminta (ei kuitenkaan pelkkä verenpainetauti)
• Hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila
• Immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen
• Vaikea krooninen maksasairaus
• Tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta
• Uniapnea
• Psykoosisairaus
• Sairaalloinen lihavuus (painoindeksi yli 40)
Tarkemmat tiedot kriteereistä täällä.

Ajanvaraus käy vilkkaana, sähköinen ajanvaraus suositeltavaa
Ajanvarauksia on avattu uusille rokotusryhmille viimeksi tiistaina. Uusien ryhmien mukaantulo näkyy aina vilkkaana niin sähköisessä ajanvarauksessa kuin puhelinajanvarauksessakin. Kymsote suosittelee ensisijaisesti sähköistä ajanvarausta, mikäli sen käyttö on mahdollista.
Puhelinpalveluissa on ollut ajoittain ruuhkaa. Takaisinsoittoja saadaan kuitenkin hyvin purettua. Viive on yleensä muutamia päiviä. Kun on jättänyt takaisinsoittopyynnön, on tärkeää odottaa takaisinsoittoa rauhassa. Useat peräkkäiset takaisinsoittopyynnöt ruuhkauttavat palvelua eivätkä nopeuta asiakkaan asiointia. Mikäli asiakas ei pysty vastaamaan takaisinsoittoon, häntä tavoitellaan useamman kerran.

Rokotevalmisteet ja niistä etenkin Astra Zeneca on aiheuttanut jonkin verran kyselyitä. Kymsotessa seurataan tarkasti koronarokotuksiin liittyviä kansallisia ohjeita. Astra Zeneca on Kymsotessa käytössä THL:n ohjeistuksen mukaisesti 65 vuotta täyttäneiden rokotuksissa.
– Astra Zenecaa koskevissa kansainvälisissä tutkimuksissa yli 65-vuotiaiden kohdalla ei ole todettu sellaisia riskejä, jotka estäisivät valmisteen käytön. Nuorempien ikäryhmien kohdalla halutaan vielä lisää tutkimusnäyttöä eli tutkitaan mahdollisia haittavaikutuksia, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa toteaa.
– Suomi odottaa tällä hetkellä EU:n lääkeviraston päätöstä Astra Zenecan käyttöön liittyvistä mahdollisista muutoksista. Sen perusteella Suomessa tehdään tarvittaessa päätöksiä, joita myös Kymsote noudattaa.
Kymsotessa on tällä hetkellä käytössä Astra Zenecan Vaxveria-rokotteen lisäksi myös BioNtech-Pfizerin Comirnaty-rokote sekä pieniä määriä Moderna-rokotetta.