ELY-keskus vetoaa yhteysalusliikenteen käyttäjiin: ei-välttämättömät matkat jätettävä pois – yhteysaluksille maskipakko 1.4. alkaen

Julkaistu 31.03.2021

Yhteysalusten matkustajamääriä on rajoitettu huomattavasti koronatilanteen vuoksi, jotta aluksilla voidaan huolehtia riittävistä turvaväleistä sekä miehistön ja matkustajien terveysturvallisuudesta. Yhteysalusliikenteen kapasiteetti on normaalioloissakin rajallista. Pääsiäisenä liikenne lisääntyy, kun myös vapaa-ajan matkustajat suuntaavat sankoin joukoin saaristoon. Tällä hetkellä riskinä on, että kaikki halukkaat eivät mahdu yhteysalusten kyytiin. Erityisesti paluuliikenne on aikaisempien vuosien kokemusten perusteella normaalikapasiteetillakin suurin pullonkaula.

ELY-keskus vetoaa yhteysalusliikennettä käyttäviä välttämään kaikkia ei-välttämättömiä matkoja, jotta kaikki matkustajat mahtuisivat alusten kyytiin. Lisäksi yhteysaluksilla otetaan käyttöön maskipakko 1.4. alkaen.

Matkustajat otetaan yhteysaluksille saapumisjärjestyksessä. Näin ollen kaikkien saman seurueen jäsenille ei voida taata mahtumista samaan alusvuoroon, mikäli tällä hetkellä käytössä oleva maksimi matkustajamäärä täyttyy. Tilattavien vuorojen osalta noudatetaan samaa käytäntöä, eli tilaukset otetaan vastaan saapumisjärjestyksessä. Yhteysalusliikenne on maksuton ja kaikille yhtäläisesti tarjolla oleva julkinen palvelu. Yhteysaluksille ei ole olemassa paikkojen varausjärjestelmää, eikä sellaista pystytä kehittämään poikkeustilanteen vuoksi.

Korona tekee saaristoliikenteestä haavoittuvaa

Mahdolliset työntekijöiden karanteenitilanteet ja sairastumiset voivat toteutuessaan aiheuttaa merkittäviäkin muutoksia ja rajoituksia saaristoliikenteeseen. Aluksia ei voida ajaa alimiehitettyinä eivätkä työntekijät voi tulla töihin sairastuneina. Ammattitaitoisten ja terveiden sijaisten saaminen kehittyvässä koronatilanteessa voi olla haastavaa. Matkustajamäärien rajoittaminen vallitsevassa koronatilanteessa on perusteltua sekä miehistön että matkustajien terveysturvallisuuden varmistamiseksi.

Yhteysalusliikenteeseen maskipakko 1.4. alkaen

Varsinais-Suomen ELY-keskus on linjannut, että maskipakko tulee myös ELY-keskuksen tilaamaan yhteysalusliikenteeseen 1.4.2021 alkaen. Laajamittaisella maskien käytöllä pyritään osaltaan estämään koronavirustartuntojen leviämistä.

ELY-keskus edellyttää, että kaikki yli 12-vuotiaat yhteysalusliikenteen matkustajat käyttävät kasvomaskia 1.4.2021 alkaen. Pakko ei koske niitä, joilla on terveydellinen este maskin käyttämiselle.

Maskin tai kasvosuojaimen käyttö voi alentaa koronaviruksen tartuntariskiä huomattavasti, mikäli mahdollisimman moni käyttää niitä asianmukaisesti. Koronavirusepidemiatilanteen takia varotoimien noudattaminen on erittäin tärkeää. ELY-keskus toivoo, että laajamittaisella maskien käytöllä voidaan osaltaan ehkäistä tartuntoja ja varmistaa yhteysalusliikenteen jatkuvuus.

Jokainen asiakas on vastuussa omien kasvomaskiensa hankkimisesta. Alusten miehistö voi ohjeistaa matkustajia, mutta heidän tehtäviinsä ei kuulu maskien käytön valvonta. Aluksiin tullaan lisäämään maskien käyttöön liittyvää ohjeistusta. Maskittomuus ei ole peruste estää matkustajan matkaa tai poistaa matkustajaa alukselta.

Reitti- ja aluskohtaiset enimmäismatkustajamäärät ELY-keskuksen verkkosivulla.

Lue koko tiedote ELY-keskuksen verkkosivulta.

Kotkan saaristoliikenteen verkkosivu