Kotka palkittiin yritysten auttamisesta koronatilanteessa

Julkaistu 25.11.2020

Kuntatyön kehittämistä juhlistettiin 25. marraskuuta Kuntekon virtuaalisessa loppuseminaarissa, jossa myönnettiin yhteensä 34 palkintoa kuntatyöpaikoille ja -työntekijöille, jotka ovat parantaneet työelämän laatua ja palveluja.

Palkinnon sai myös Kotkan kaupungin elinkeino- ja yrityspalvelut, joka on kunnostautunut kuluneen vuoden aikana yritysten tukemisessa vaikeassa koronatilanteessa.

”Koronatilanne on iskenyt yrityksiin ennennäkemättömällä tavalla. Kotkassa ja Kotkan-Haminan seudulla haluttiin toimia nopeasti yritysten tilanteen helpottamiseksi. Halusimme auttaa yrityksiä konkreettisesti omissa käsissämme olevilla keinoilla ja neuvoa yrityksiä hakemaan apua muista lähteistä. Halusimme myös tiivistää yhteydenpitoa yrityksiin, jotta tiedämme, missä yrityskentässä mennään”, kertoo Kotkan kehitysjohtaja Terhi Lindholm.

Kotka teki monenlaisia toimia yritysten tueksi sekä tehosti viestintää ja vuorovaikutusta heti kriisin alusta lähtien kaupungin ja Kotkan-Haminan seudun kehitysyhtiö Cursorin kanssa.

”Kokosimme kaupungin yritystukipaketin, joka koskee koko konsernia muun muassa kehitys-, satama-, energia- ja kiinteistöyhtiöitä. Kaikki lähtivät mukaan toimiin, jossa muun muassa annetaan huojennuksia maksuihin ja tehdään suunnitelmallisesti hankintoja erityisesti paikallisista yrityksistä. Yritysneuvonta kehitysyhtiö Cursor alkoi heti kriisin alettua neuvoa yrityksiä pidennetyin aukioloajoin. Yrityksiin otettiin myös suoraan yhteyttä soittamalla. Tästä aktiivisuudesta on tullut hyvää palautetta yrityskentältä”, Lindholm kertoo.

”Lisäksi tiivistimme yhteydenpitoa yrityksiin ottamalla käyttöön kaupungin, kehitysyhtiön ja yrittäjäjärjestöjen viikoittaiset etäkokoukset. Tilannekuva on tärkeä, jotta voidaan reagoida asioihin tai tehostaa viestintää. Samoin tiivistimme kaupungin toimialojen YRMY-ryhmän (yritysmyönteisen palvelun ryhmän) kokouksia viikoittaisiksi, jotta pystytään reagoimaan yritysasioihin nopeammin. Saimme Kotkassa ja koko Kotkan-Haminan seudulla työ- ja elinkeinoministeriön yksinyrittäjien tuen haun auki ensimmäisten kuntien joukossa Suomessa. Kunnassa tehdään päätökset”, Lindholm toteaa.

Haun avaaminen pikaisesti vaati uuden prosessin suunnittelua ja käyttöönottoa nopeasti sekä lisää henkilöresursseja kehitysyhtiöön ja kunnalle. Kehitysyhtiö vastaanottaa ja käsittelee hakemukset. Järjestelmän sitä varten teki paikallinen yritys.

”Olemme nopealla toiminnalla halunneet osoittaa yritysmyönteisyyttä ja tahtoa auttaa alueen yrityksiä vaikeassa tilanteessa. Kuntien on tärkeää auttaa akuutissa kriisissä ja myös valmistautua jälleenrakentamiseen. Siksi pidämme käynnissä tulevaisuuden kasvua ja elinvoimaa tuottavat hankkeet ja investointisuunnitelmat. Kunnat ottavat kriisissä kovan iskun vastaan ja sen kustannusten kompensointiin tarvitaan valtion toimia”, kehitysjohtaja Lindholm korostaa.

 Yrityksiltä hyvää palautetta

 Terhi Lindholm kertoo, että yrityksiltä on saatu hyvää palautetta kaupungin ja kehitysyhtiön aktiivisuudesta.

”Poikkeustilanteen yritystukitoimet ovat tiivistäneet yhteistyötä kehitysyhtiön ja seudun sekä Kymenlaakson kuntien välillä, samoin kunnan ja yritysten välillä. Tällä luodaan pohja vahvalle yhteistyölle jatkossakin”.

Kriteerinä tuloksellinen ja rohkea kehittämistyö

Kuntekon palkintokriteerinä on tuloksellinen ja rohkea kehittämistyö, jota ovat tehneet yhdessä johtajat, esimiehet, työntekijät ja mahdollisesti jopa asiakkaat.  Palkittavat teot on valittu noin sadasta kehittämisteosta, jotka on ilmoitettu vuonna 2020 Kuntekon Tekojen tori -verkkosivustolle www.kunteko.fi/tekojen-tori.

Kehittämisteot ovat sosiaali- ja terveysalalta, opetus- ja kasvatusalalta, teknisestä toimesta, elinkeino- ja yrityspalveluista, kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialalta, ruoka- ja siivouspalveluista sekä koko kuntaa koskevasta kehittämistyöstä.

”Olen ylpeä kunta-alasta. Kuntaorganisaatioissa kehitetään toimintaa ja palveluja koko ajan. On hienoa kertoa näistä kehittämisteoista Tekojen torilla. Tänä vuonna saimme aivan loistavia kehittämiskuvauksia. Monessa kehittämisteossa korostuu pandemia-aika, mikä kuvaa sitä, kuinka ketterästi ja nopeasti kunnissa pystyttiin uudistamaan palveluja”, Kuntekon ohjelmapäällikkö Anna-Mari Jaanu kertoo.

Palkinnot jakaa KT Kuntatyönantajien ja kunta-alan työntekijäjärjestöjen yhteinen kunta-alan työelämän kehittämisohjelma Kunteko 2020. Ohjelma on lähes kuuden vuoden ajan tarjonnut kehittämisapua kuntatyöpaikoille ja tehnyt hyvää kuntatyötä näkyväksi. Ohjelman päärahoittaja on Euroopan sosiaalirahasto.