Kotka palkkaa konsulttiyhtiön hotellioperaattorin etsimiseen

Julkaistu 26.10.2020

Kotkan kaupunki palkkaa konsulttiyhtiön, jonka tehtävänä on auttaa kaupunkia löytämään operaattori Kantasatamaan rakennettavalle hotellille. Kaupunginhallitus päätti, että kaupunkisuunnittelu voi kilpailuttaa ja hankkia hotellioperaattori- ja sijoittajahankinnan konsulttityön.
Tätä varten vuoden 2021 talousarvioon osoitetaan 45 000 euron summa kaupunkisuunnittelun maanhankinnan ja -luovutuksen talousarvioon.

Kantasataman hotellihankkeen edistämiseksi on laadittu toteutettavuusselvitys, hotellisuunnitelma ja siihen perustuva tavoitehinta-arvio sekä hotellisuunnitelman esittelymateriaali. Hotellisuunnitelmassa on huomioitu vaihtoehtoja huonemäärän ja rakennukseen mahdollisesti sijoitettavan yrityskeskuksen suhteen.

Hotellihankkeen toteutuksen kannalta hotellioperaattorin rooli on keskeinen. Erityisesti kotimaiset sijoittajat luottavat vahvasti operaattoreihin, jotka ottavat kantaakseen liiketoimintariskin ja sitoutuvat pitkiin vuokrasopimuksiin.

Vaihtoehtoinen malli hotellin liiketoiminnan järjestämiseen perustuu operointisopimukseen, jossa sijoittajan riski on suurempi. Tällöin operaattori hoitaa hotellitoimintaa operointipalkkiota vastaan.

Kantasataman hotellioperaattorin ja sijoittajan hankintaa on alkuvaiheessa edistetty verkostojen kautta. Hankinta on kuitenkin tarpeen toteuttaa liiketoiminta-alan erityispiirteiden vuoksi ja aikataulun nopeuttamiseksi tehtävään erikoistuneen asiantuntijayrityksen kautta.

Konsulttiyhtiöiden alustavien tarjoutumisten perusteella konsultaation kustannus jakautuu työskentelykorvaukseen ja mahdolliseen onnistumispalkkioon. Sijoittajahaun käynnistämisestä tehdään arvio operaattorihaun tulosten pohjalta. Mikäli sijoittajahaku käynnistetään, on palkkio sidonnainen rahoitussummaan.

Operaattorihankinnan aikajänne on noin kuusi kuukautta työn aloituksesta. Työkustannuksen ennuste on noin 30 000 – 48 000 euroa. Onnistumispalkkioiden ennuste on noin 100 000 – 200 000 euroa. Sijoittajahankinnan palkkioennuste ja ajallinen kesto ovat samaa luokkaa kuin operaattorihankinnassa.

Palkkioiden muotoutumiseen vaikuttavat yritysten palkkioperusteet sekä toteutuvan hotellihankkeen laajuus. Siksi kustannusarviot ennen operaattori- ja sijoittajahankintaa ovat väistämättä vain suuntaa antavia.

Toimiva hotelli tuottaa kaupungille maanvuokraa ja kiinteistöveroa ja luo toiminnallaan useita kymmeniä työpaikkoja. Hotelli myös mahdollistaa tapahtumakeskuksen toimintaa ja erityisesti suurten, pitkäkestoisten ja tuottavien tapahtumien järjestämistä.

Arvio maanvuokratulon ja kiinteistöveron vuotuisesta kertymästä on noin 200 000 – 250 000 euroa, joten hotellitoimijoiden hankintainvestointi katetaan maankäytön tuloilla kohtuullisen lyhyessä ajassa. Lisäksi työpaikat kerryttävät tuloveroja ja kaupungissa viipyvät hotellivieraat vaikutuksia aluetalouteen.