Kaupunki purkaa Kantasataman maankäyttösopimuksen

Julkaistu 07.09.2020

Kotkan kaupunkirakennelautakunta ja kaupunginhallitus esittävät kaupunginvaltuustolle Kantasataman maankäyttösopimuksen purkamista ilman irtisanomisaikaa.

Sopimus on solmittu Kotkan Kantasataman Kehitys Oy:n ja Kotkan kaupungin välille heinäkuussa 2015. Sopimuksen tarkoituksena on ollut toteuttaa Kantasatamaan laaja kaupallinen kehityshanke kaupungin ja kehitysyhtiön yhteistyönä. Puitteet suunnittelulle asetettiin samaan aikaan hyväksytyssä asemakaavassa.

Kotka Old Port -nimen saanut hanke tähtäsi ensimmäisessä vaiheessa outlet-keskuksen ja hotellin toteutukseen, ja jatkossa kaupan, matkailupalvelujen, viihtymisen ja asumisen toimintojen tuomiseen alueelle noin kymmenen vuoden aikana. Ensimmäisen vaiheen kaupallinen valmistelu ja suunnittelu vietiin pitkälle, mutta hankkeen rahoitus osoittautui lopulta liian korkeaksi kynnykseksi toteutukselle.

”Kumpikin osapuoli on tehnyt parhaansa maankäyttösopimuksen toteuttamiseksi ja alueen kehittämiseksi. Sopimus ei kuitenkaan enää anna pohjaa jatkotyölle. Kaupunki ottaa nyt itselleen koko vastuun Kantasataman tulevaisuudesta”, kaupunkisuunnittelujohtaja Markku Hannonen perustelee.

Kehitysyhtiö on vastustanut sopimuksen yksipuolista purkamista ja vedonnut muun muassa alueen kehittämiseksi tekemiinsä investointeihin. Kaupunki kuitenkin katsoo, että sillä on sopimuksessa selkeästi osoitettu oikeus purkaa sopimus, mikäli rakennushankkeet eivät etene.

”Sopimuksen purkamisesta on neuvoteltu kehitysyhtiön kanssa. Kun yhteiseen loppuratkaisuun ei ole päästy, kaupungin on nyt aika siirtyä eteenpäin”, kaupunginjohtaja Esa Sirviö toteaa.

Alueen kehittäminen kytkeytyy kaupunkistrategiaan

Kantasataman alueen kehittäminen kytkeytyy vahvasti Kotkan kaupunkistrategian toteuttamiseen. Alueelle toteutettavat Xamkin Kotkan kampus, kaupungin tapahtumakeskus, turvapuisto ja matkustajaterminaali sekä hotellihanke edistävät strategisia tavoitteita kokonaisvaltaisesti.

”Niissä yhdistyvät Kotkan tavoitteet oppimisen ja yrittämisen kaupungista, upeasta elinympäristöstä, kaikkien Kotkasta ja e-Kotkasta. Myös visio Kotkasta väylänä uusiin mahdollisuuksiin”, Hannonen lisää.
”Alueen tulevaisuutta ajatellen ne vetovoimat, jotka tekevät Kantasatamasta ainutlaatuisen, keskustaan välittömästi liittyvän kaupunginosan, ovat tallella.”

Kotkan kaupunginvaltuusto päättää Kantasataman maankäyttösopimuksen purkamisesta syyskuun kokouksessaan 21.9.