Kaupunki kehottaa noudattamaan THL:n maskisuositusta – erityisesti joukkoliikenteessä

Julkaistu 14.08.2020

Kotkan kaupunki suosittaa asukkaitaan noudattamaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen maskisuositusta.
Maskin käyttö on suositeltavaa erityisesti joukkoliikenteessä. Myös koronatestiin mentäessä ja matkoilta riskialueelta palatessa suositellaan käyttämään maskia.

Kaupunki suosittaa kasvomaskin käyttöä yli 15-vuotiaille THL:n ohjeistuksen mukaisesti seuraavissa tilanteissa:

  • Kun matkustaa ruuhkaisessa joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei voida välttää
  • Matkalla koronavirustestiin ja sieltä takaisin sekä kun odottaa testin tulosta ja on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
  • Palatessa riskialueelta Suomeen ja siirryttäessä maahantulopaikasta, kuten lentokentältä, karanteeniin ja lisäksi, jos on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Maskeja saa käyttää oman harkinnan mukaan myös muissa tilanteissa, joissa turvavälien noudattaminen ei ole mahdollista.
Kouluihin, päiväkoteihin ja koulukuljetuksiin ei maskisuositusta ole annettu. Oman kasvomaskin käyttö on kuitenkin mahdollista, jos siitä sovitaan koulun kanssa.

Vähävaraisille maskit sosiaalitoimistosta

Tarvitsemansa kasvomaskin hankkii lähtökohtaisesti jokainen itse. Vähävaraisten asukkaiden kasvomaskijakelu hoidetaan Kymenlaaksossa sosiaalitoimistoista 18.8. alkaen. Hakijoiden tulotietoja ei tarkisteta, eikä käynnistä synny asiakkuutta Kymsoten sosiaalityön palveluihin.

Ensimmäisessä vaiheessa jaetaan kertakäyttöisiä maskeja 10-20 kappaleen erissä käyttötarpeen arvion mukaan. Kymsote selvittää myös mahdollisuutta kangasmaskien jakeluun.

Jako aloitetaan 18.8. ja jakelupisteet palvelevat arkisin klo 10-14.  Kotkassa sosiaalitoimisto sijaitsee osoitteessa Keskuskatu 7.