Kaupunginjohtaja Esa Sirviön puhe yrittäjille

Julkaistu 09.04.2020

Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö puhuu yrittäjille poikkeustilanteesta.

Nähdäksesi videon, sinun tulee hyväksyä markkinointievästeet.

Nähdäksesi videon, sinun tulee hyväksyä markkinointievästeet.

Puheen sisältö:

Hyvät kotkalaiset yrittäjät,

Olemme poikkeustilanteessa ja kriisissä, jonka vaikutukset elinkeinoelämään ovat äkilliset ja syvät. Ihmisten terveys on aina ensisijaista, mutta paikalliset yritykset ja yrittäjät ovat kaupungille erittäin tärkeitä ja luovat perustan meidän kaikkien hyvinvoinnille. Tässä tilanteessa on tärkeää, ensisijaisesti valtio ja kunnat mutta myös toiset yritykset ja kansalaiset tunnistavat tilanteen ja tukevat suomalaista ja paikallista yrittäjyyttä.

Kotkassa on toimittu nopeasti yritysten tilanteen helpottamiseksi. Kaupunginhallitus päätti tukipaketista paikallisille yrittäjille 24.3. Siihen kuuluu vuokrien ja maksujen huojennuksia.

Ensisijaisesti annamme hankalassa tilanteessa oleville yrityksille maksuaikaa kriisin yli, mutta suljetuiksi määrätyille ravintoloille ja kahviloille myös vapautusta tilavuokrista. Maksuaikaa saaneiden tilanne ja tarve maksualennuksille arvioidaan tilanteen normalisoiduttua.

Kannustamme myös muita paikallisia toimijoita samaan ja seuraamme tilannetta tiiviisti. Kaikki kaupungin konserniyhtiöt ovat tehneet vastaavia tukitoimia, mutta samalla on hyvä muistaa, että kaupungin konserniyhtiöt toimivat myös osakeyhtiöiden periaatteilla ja osa täysin liiketaloudellisilla perusteilla, vaikka omistajan onkin kaupunkiyhteisö. Toisin sanoen yhtiöiden toimiva johto sekä hallinto joutuvat tarkastelemaan tilannetta myös oman liiketoiminnan näkökulmasta.

Julkiset hankinnat ovat nyt tärkeä väline, joilla voidaan auttaa paikallisia yrityksiä. Kaupungin hankintoja toteutetaan suunnitelmallisesti ja aikaistetaan mahdollisuuksien mukaan. Haluamme varmistaa, että paikalliset yritykset pääsevät kiinni hankintoihin.

Olemme lisänneet yritysneuvonnan palvelua Cursorin toimesta ja yhteydenottoja yrityksiin. Apua on tarjolla ja yritysten kannattaa toimia ja etsiä sopivia kanavia meidän kanssa yhdessä. Yksin ei tarvitse jäädä. Uusimpana tällä viikolla tulee hakuun yksinyrittäjien toimintatuki, valtion rahoitus, joka haetaan kuntien kautta. Haku pyritään avaamaan tänä torstaina tai viimeistään heti pääsiäisen jälkeen. Ajankohtaiset tiedot saat Cursorin sivuilta. Siellä on myös kattava tietopaketti muista yritystuista.

Tässä poikkeustilanteessa me olemme myös lisänneet vuoropuhelua yrittäjien kanssa. Lähes jokapäiväisissä valmiusjohtoryhmän kokouksissa yritysten asiat ovat esillä, niitä seurataan tarkasti. Teemme seudullista ja maakunnallista yhteystyötä ja pidämme yhteyttä C21-kaupunkien, eli 21 suurimman kaupungin kesken siitä, miten tukea elinkeinoelämää koronakriisissä.

Kriisitilanteessa jokaisen kaupunkilaisen teot ovat tärkeitä. Käytetään yhdessä paikallisia tuotteita ja palveluita ja pidetään huolta toisistamme.

Hyvää terveyttä ja jaksamista kaikille ja hyvää pääsiäistä.