Pahkakatu 9:n ja 11:n kerrostalot puretaan käyttöiän päättyessä

Julkaistu 10.01.2020

Kotkan Asunnot Oy:n asuinkerrostalot osoitteissa Pahkakatu 9 ja Pahkakatu 11 puretaan tämän ja ensi vuoden aikana. Pahkakatu 11:n purkuajankohta on syksyllä 2020 ja Pahkakatu 9:n syksyllä 2021. Purkamisen syynä on rakennusten käyttöiän päättyminen.

Pahkakatu 9 on valmistunut vuonna 1968 ja Pahkakatu 11 vuonna 1971. Talojen LVISAjärjestelmät sekä ulkovaippojen rakenteet ovat heikkokuntoisia ja käyttöikänsä lopussa. Korjaaminen edellyttäisi rakenteiden laajaa uusimista ja perusparannuksen kustannukset nousisivat hyvin lähelle uudisrakennuksen kustannuksia. Silti taloista ei saataisi täysin nykyvaatimusten mukaisia. Rakennusten korjaaminen ei ole taloudellisesti kannattavaa, ja asukkaiden vuokrat nousisivat kohtuuttoman paljon, jopa 50 % nykyisiin vuokriin verrattuna.

“Olemme tietenkin pahoillamme, että asukkaat joutuvat muuttamaan nykyisistä kodeistaan. Tulemme tarjoamaan kaikille asukkaille asuntoa Kotkan Asuntojen muista vuokrataloista. Tarjoamme myös muuttoapua, jos asukkaat muuttavat toiseen yhtiömme asuntoon”, sanoo Kotkan Asunnot Oy:n toimitusjohtaja Juha Tiitta.

Kotkan Asunnot Oy tiedottaa tarkemmista aikatauluista asukkaille hyvissä ajoin ennen töiden aloittamista. Yhtiön henkilökunta neuvoo ja auttaa asukkaita kaikissa uuden asunnon etsimiseen ja muuttamiseen liittyvissä käytännön asioissa. Purkutyöt suunnitellaan niin, että niistä ei aiheudu naapurustolle kohtuutonta haittaa.

Kotkan Asuntojen strategian mukaisesti yhtiön asuntokantaa tullaan tulevina vuosina muokkaamaan kysyntää vastaavaksi. Rakennuksia, joiden peruskorjaaminen ei ole taloudellisesti kannattavaa, voidaan realisoida purkamalla tai myymällä. Samalla panostetaan muiden kiinteistöjen peruskorjauksiin, ja harkitusti rakennetaan myös uutta.

“Vuokra-asuntojen kysyntä painottuu voimakkaasti pieniin asuntoihin ja kaupunkikeskustoihin. Kotkan Asuntojen uusimmat vuokra-asunnot valmistuivat elokuussa 2019 Karhulan keskustaan. Suunnitelmissa on rakentaa seuraava asuinkerrostalo Kotkansaarelle muutaman vuoden kuluessa”, Tiitta kertoo.