Kesä tuo useita muutoksia Kotkan seudun paikallisliikenteeseen

Julkaistu 08.05.2024

Kesän 2024 aikataulut Kotka–Hamina–Pyhtää-alueen paikallisliikenteessä astuvat voimaan maanantaina 3. kesäkuuta. Aikatauluissa on useita muutoksia viime kesän aikatauluihin nähden. Kesän aikataulut ovat voimassa koulujen alkuun, elokuuhun saakka. Kesän aikataulut on nyt julkaistu miltei kokonaan Kotkan seudun reittioppaassa.

Reittimuutos Kotkansaarella ja muut Kotkan muutokset

Kotkan keskustaan tulee väliaikainen järjestely Norskankadun paikallisliikenneterminaalin uudistuksen rakennustöiden vuoksi. Kotkan linja-autoasema otetaan paikallisliikenteen käyttöön 3.6. lähtien ja se toimii rakennustöiden aikaisena päätepysäkkinä. Muutos vaikuttaa reitteihin Kotkan keskustassa.

Väliaikaisjärjestelyt keskustassa kestävät tämän hetken arvion mukaan loka-marraskuun vaihteeseen, jolloin paikallisliikenteen lähtöpaikka siirtyy takaisin uudistuneelle paikallisliikenneterminaalille.

Pääosa busseista ajaa kesällä keskustassa seuraavasti:

  • Keskustaan saapuessa vuorot ajavat suoraan linja-autoasemalle, johon saapumisaika on viisi minuuttia aiempi kuin Norskankadulle.
  • Keskustasta lähtiessä vuorot lähtevät aiempiin aikatauluihin nähden viisi minuuttia aiemmin linja-autoasemalta ja kiertävät reittiä Keskuskatu – Ruukinkatu – Kirkkokatu.
  • Kauppatorin Kirkkokadun pysäkiltä lähtöajat puolestaan ovat samat kuin mitkä Norskankadun lähtöajat ovat olleet.
  • Ruukinkadulle tulee väliaikaisreittiä varten väliaikainen uusi bussipysäkki, joka palvelee Kantasatamaan saapuvia sekä sieltä lähteviä matkustajia.
  • Linjoilla 6 ja 14 sekä palvelulinjoilla muutokset ovat hieman erilaisia. Linja 6 jatkaa linja-autoasemalta suoraan Kotkankatua pitkin Kotkantielle.

Kauppatorin suunnalle matkustavat voivat linja-autoasemalla vaihtaa linjoihin, jotka ovat lähdössä keskustasta poispäin, ja siten ajavat linjaa 6 lukuun ottamatta Keskuskadun ja Ruukinkadun kautta.

Lisäksi kesän ajaksi avataan väliaikainen linja 55 linja-autoaseman ja kauppatorin välillä. Linjaa ajetaan arkipäivisin kello 6–17 siten, että lähtöaika linja-autoasemalta on aina 52 yli, eli kahdeksaa minuuttia vaille tasan.

Poikkeusjärjestelyihin keskustassa tulee muutoksia talviliikenteen alussa 7.8. Näistä tiedotetaan myöhemmin.

Aikataulumuutokset linjoihin

Kotkassa tulee kesälle keskustan reittimuutosten lisäksi myös useita muita muutoksia. Aikataulumuutoksia tulee linjoihin 1, 2, 5B, 6, 6B, 9B, 34B, 37B, P002, P005, P009, P011 ja P013. Tarkemmat kuvaukset muutoksista on kuvattu verkkosivuilla Kotkanaikataulut.fi kunnittain.

Merkittävimmät muutokset Kotkassa tulevat Tiutisen suunnan linjaan 5B, Mäntykankaan ja Ristinkallion suunnan linjaan 37B, Ylänummen–Tavastilan–Juurikorven-suunnan linjoihin 9B ja P009, Mussalon Sataman ja Santalahden suunnan linjaan P002, Katariinan suunnan linjaan P011 sekä Karhulasta lähtevään palvelulinjaan P013.

Muissa listan linjoissa muutokset ovat pieniä. Esimerkiksi hyvin käytetyn Kotka–Hamina-välin linjan 1 ainoa muutos keskustan reittimuutoksen lisäksi on se, että osa linjan aamuvuoroista jatkaa jo 1.8. lähtien Haminassa Alakaupunkiin ammattiopistolle, ja vastaavasti osa iltapäivän vuoroista lähtee jo 1.8. lähtien Haminan ammattiopiston kampuksen pysäkiltä.

Kotkassa keskustan reittimuutosten lisäksi tehtävien aikataulumuutosten taustalla ovat säästötarpeet.
”Säästöjä on haettu kahdella pääasiallisella tavalla: Kesäaikaan hyvin pienillä matkustajamäärillä olevien Tiutisen ja Sunilan suunnan linjan 5B ja Mäntykankaan ja Ristinkallion suunnan linjan 37B osalta kalusto on vaihdettu tavallisista kaupunkibusseista pikkubusseiksi. Hyvin vähäisellä käytöllä olleiden palvelulinja- ja pikkubussivuorojen liikennöintipäiviä vähennetään esimerkiksi viidestä päivästä viikossa kahteen tai kolmeen. Nämä muutokset ovat aiheuttaneet myös joidenkin muiden vuorojen kellonaika- tai reittimuutoksia”, kertoo joukkoliikennepäällikkö Esa Partanen.

Lisäliikennettä tuo uusi linja Kotkasta Pyhtään Valkmusan kansallispuistoon. Lauantaisin ajettavan uuden linjan kokeilun mahdollistaa Cursor Oy:n kestävän matkailun kehityshankkeen rahoitus.

Haminassa pieniä muutoksia muutamiin linjoihin

Haminan paikallisliikenteessä tulee muutoksia linjoihin 1, P074B, P075, P076, 78, P078, P081, P083, asiontitaksi H1 sekä Hamina–Lelu th/Mäntlähti -vuoroihin.

Haminassa merkittävimpiä muutoksia viime kesään nähden ovat Pyhällön suunnan vuorojen lisäys linjoilla 78 ja P078, muutokset Satamaan kulkevassa linjassa P083, terveyskeskuksen linjassa P081 sekä uudet lyhyet linjat P085 ja P086 linja-autoasemalta Husulaan ja Tallinmäelle.

Pyhtäällä aikataulut käytännössä ennallaan – Valkmusaan uusi vuoro

Pyhtään osalta paikallisliikenneaikataulut ovat käytännössä ennallaan kesään 2023 nähden. Muutoksina ovat reittimuutokset Pyhtää–Kotka-linjoissa Kotkan keskustassa sekä uudet, lauantaisin ajettavat vuorot Kotkasta Siltakylän kautta Valkmusan kansallispuistoon.

Aikataulut ensin reittioppaassa – painetut aikataulut tulossa myöhemmin

Reittioppaassa on pääosa kesän aikatauluista olemassa. Puutoksia on vielä yhteensä noin kymmenessä linjassa. Loput kesän aikataulut tulevat reittioppaaseen näkyviin viikon sisällä, keskiviikkoon 15.5. mennessä. Reittioppaaseen ja verkkosivuille päivitetään tilannetietoa puuttuvista aikatauluista.

Lisäksi kuntakohtaisilla aikataulusivuilla julkaistaan aikataulut myöhemmin toukokuun aikana. Kotkan ja Haminan painetut aikataulut kesälle 2024 julkaistaan touko-kesäkuun vaihteessa. Painettuja aikatauluja tulee jakoon busseihin, seudun Waltti-palvelupisteisiin sekä kirjastoihin.

Listaukset muutoksista kunnittain Kotkanaikataulut.fi sivuilla
Kotka: Kesän 2024 muutokset Kotkan aikatauluissa
Hamina: Kesän 2024 muutokset Haminan aikatauluissa
Pyhtää: Kesän 2024 muutokset Pyhtään aikatauluissa

Kotkan seudun reittiopas: Kotka.digitransit.fi
Tilanne reittioppaan aikatauluissa: Kesän 2024 aikataulut